Csend van: Kókáék meg akarják úszni a tisztújítást

Feljelentéskiegészítéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez az a magánszemély, aki a múlt héten az SZDSZ elnökválasztási botránya miatt a párt működésének felfüggesztését, illetve feloszlatását kérte. Az ügyészség elutasította a törvényességi felügyelet gyakorlását, mondván, a párt belügyeibe nem avatkozhatnak be. A jogi eljárást kezdeményező SZDSZ-tag süttői Holdampf Lajos minapi feljelentéskiegészítése azonban más jogi érvelést tartalmaz.

Magyar Nemzet
2008. 02. 26. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idéz ugyanis egy 1998-as bírósági határozatot, amely szerint „a párt tagjának keresete alapján megsemmisíthető a párt határozata akkor is, ha az nem közvetlenül a törvényt, hanem a párt szabályzatát sérti”. Egy 1997-es határozat pedig akként rendelkezik, hogy „a társadalmi szervezet (párt) alapszabályába foglalt rendelkezés megsértése törvénysértésnek minősül”. A feljelentő szerint ezen állásfoglalások megalapozzák az ügyészség keresetindítási jogát; különös tekintettel arra, hogy az elnökválasztás során elkövetett csalások nyomán annak gyanúja is felvetődik, hogy a párt azóta született határozatai, megállapodásai semmisek, tehát már külső ügyekben is megállapítható a jogszerűtlenség gyanúja. Borbély Zoltánt, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjét lapzártánkig hiába kerestük.

Közben igyekszik tompítani a botrány hatásait az SZDSZ vezetése. Tegnap a Népszabadság és a Hírszerző azt közölte: a párt „nagyágyúi” mindenképpen el akarják kerülni a tisztújítást. Minderről tegnap képtelenség volt információhoz jutni azoktól az SZDSZ-esektől, akik eddig viszonylag közlékenynek bizonyultak. Egyikük annyit mondott, „jövő hétig csönd lesz”. Nos, lássuk, mi történhet addig: folyamatban van a Kóka János támogatójaként ismert Jüttner Csaba által indított belső vizsgálat, amely az elnökválasztási csalás felderítését célozza. Azt korábban már több SZDSZ-es is elmondta lapunknak, hogy e vizsgálatot gyorsan le fogják zárni, az semmiképpen nem nyúlhat át a népszavazás utáni időszakra. Azt is megtudtuk, hogy biztosan találnak majd bűnbakot, bizonyos fokú felelősséget megállapítanak majd, talán feljelentést is tesznek, de Kókát mindenképpen „tisztán tartják”.

Erre erősítenek rá azok a kiszivárogtatások, amelyek szerint sem tisztújító, sem megerősítő elnökszavazás nem lesz a pártban. Kóka a hét végén úgy nyilatkozott, hogy semmiképpen nem mond le, hiszen az elnökválasztás idején nem viselt pártpozíciót, így semmi felelőssége nincs. (Ez a nyilatkozat annyiban megtévesztő, hogy Kóka már megválasztott elnök volt, amikor a meghamisított aláírási íveket beküldték a bíróságra.) Emlékezetes: Kóka korábban még azt nyilatkozta, hogy a párt becsülete érdekében kész újra megméretni magát . Sajtóértesülések szerint az SZDSZ vezetői – az ügyvivői testület és az országos tanács elnökségének tagjai, a megyei és kerületi elnökök, a jószolgálati és egyeztető bizottság tagjai s a párt regionális koordinátorai – szombaton munkaebéden találkoztak. Ez lényegében válságtanácskozás volt. A jövőt tervezgetve állítólag Magyar Bálint érvelt leghevesebben a tisztújítás ellen, mondván, a jelenlegi helyzetben, a jobboldal frontális támadása és a „fodoristák” kiszivárogtatásai következtében egy tisztújítás szétverheti az SZDSZ-t. Hogy lesz-e küldöttgyűlés vagy sem, azt az országos tanács döntheti el.

Horn Gábor ügyvivő – akit többen a párt valódi vezetőjének tartanak – nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy akkor lesz tisztújítás, ha bebizonyosodik, szervezett csalás történt. Most úgy tűnik: éppen a csalás szervezettségét nem fogja megállapítani a kókista Jüttner által vezetett vizsgálat. Igaz, mindegy is, hiszen egyetlen hamis szavazat is módosította volna az eredményt, mert az első körben szavazategyenlőség alakult ki. Mint ismeretes, találtunk olyan küldöttet, akinek az aláírását egyértelműen meghamisították.

Bodacz Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.