időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Csoóri Sándor: Forradalmár helyett lázadónak kell lennünk

MNO
2008.02.23. 17:29

Nincs ma forradalmi helyzet, „forradalmár helyett lázadónak kell lennünk” – mondta Csoóri Sándor szombaton Keszthelyen, az általa tavaly életre hívott Márciusi Charta rendezvényén, ahol közölte: azzal, ha valaki magában eldönti, hogy hova fog szavazni, s ha jó helyre teszi a voksát, „máris megtette a becsület lázadását”. A rendezvényen felszólalt Csath Magdolna közgazdász és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is.

A népszavazás jelentősége és hatása a magyar nemzet életére címet viselő tanácskozáson az önmagát civil szellemi mozgalomként meghatározó szervezet elnöke úgy fogalmazott: „a lázadásnak megvan a maga becsülete”. Ki-ki magában eldönti, hogy hova fog szavazni, s ha jó helyre teszi a voksát, „máris megtette a becsület lázadását, és nem kell fegyver hozzá” – mondta. Csoóri Sándor szerint Magyarországon egyfajta „erkölcsi, morális felsőházat” kellene létrehozni tudósok, közgazdászok, határon túli értelmiségiek, egyházi személyiségek részvételével.

Csath Magdolna közgazdász a rendezvényen azon meggyőződésének adott hangot, hogy jelenleg Magyarország gazdasági helyzete rosszabb, mint a néhány évvel ezelőtti Argentínáé volt. A kormány „bűnének” nevezte, hogy a külföldi cégek adókedvezménye miatt nincs elég bevétele az országnak, ugyanakkor hatalmas az állami pazarlás. Stratégiai gazdaságpolitikai lépések kellenének, mert ma csak „állépések, látszattevékenységek” folynak – tette hozzá.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint az utóbbi években nem arra használták fel az uniós pénzeket, hogy az ország mezőgazdaságát erősítsék. – Nyílt versenybe kényszerülünk a világpiacon, de ha pártpolitikai befektetők szerzik meg a mezőgazdaságot, lemaradunk – mondta.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.