Ellencsapásra készül Kóka?

Az SZDSZ-es elnökválasztási csalás ügyében zajló belső vizsgálat – úgy tudjuk – napokon belül lezárul. Jüttner Csaba, a párt szabolcsi elnöke, nem mellesleg „izmos kókista”, hamar eredményt fog produkálni; a cél, hogy az ügy mihamarabb lekerüljön a napirendről. Az igazságosztó szerepet Kókáék úgy igyekeznek majd eljátszani, hogy a Jüttner-féle vizsgálat után maguk kezdeményeznek jogi eljárásokat – értesültünk SZDSZ-es forrásokból.

Magyar Nemzet
2008. 02. 23. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy esetleges „megerősítő” küldöttgyűlés egy huszáros vágással megoldaná az SZDSZ legitimációs válságát – ebben gondolkodik a Kóka-tábor. Az értesülést a Hírszerző című internetes újság szellőztette meg, de az általunk megkérdezett SZDSZ-es politikusok is elképzelhetőnek tartották ezt a forgatókönyvet. A terv lényege, hogy Kóka egyedül szállna ringbe a pártelnöki székért, és a tulajdonképpen bizalmi szavazásként működő újabb elnökválasztás megerősíthetné pozícióját; vagy legalábbis legitimmé tehetné azt. Ez a verzió csak akkor működik, ha Fodor Gábor nem indul a pártelnöki székért, és Kóka egyedüli jelöltként vág neki a megmérettetésnek.

Erre azonban lényegében nincs esély. Jogi lehetőség nincs Fodor visszatartására, esetleg politikai alku köttethetne csak. Fodor viszont – mondta egy forrásunk – „nem fog magából hülyét csinálni”. – Ha nem indulna el a tisztújításon, már senki nem venné komolyan. Bele kell vágnia, még ha nem is leányálom most átvenni az SZDSZ-t – véli informátorunk. Közben tart a tavalyi elnökválasztási csalásokat feltárni hivatott belső vizsgálat, amelyet Jüttner Csaba, Kóka szabolcsi erős embere vezet. Ami – forrásaink szerint – szinte biztos: az ügyet nem lehet lezárni annyival, hogy „történtek szabálytalanságok, meg egy kis ejnye-bejnye, és kész”. Hozzátette, hogy „bűnbakokat megnevez a vizsgálat akkor is, ha valójában nem lehet feltárni a csalás körülményeit. Egyetlen cél, hogy Kóka viszonylag tisztán kerüljön ki az ügyből”. Ennek egyik, ráadásul igen szimbolikus módja lehet, hogy a megtépázott tekintélyű pártvezetés tesz büntetőfeljelentést egyesek ellen.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.