időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Felhívást írtak alá a roma stratégia kidolgozására

MNO
2008.02.25. 14:02

Az európai roma stratégiával kapcsolatos párbeszéd kezdeményezését javasolja az Európai Unió tagországainak az a felhívás, amelyet hétfőn írtak alá politikusok a Roma integráció évtizede program nemzetközi irányító bizottságának budapesti ülésén.

A felhívást Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, a Roma integráció évtizede program soros elnöke, Göncz Kinga külügyminiszter, Rita Süssmuth, az unió kisebbségek társadalmi integrációjával foglalkozó munkacsoportjának elnöke, Lévai Katalin (MSZP), Járóka Lívia (Fidesz) és Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselők írták alá. A Felhívás európai roma stratégia kidolgozására című dokumentum szerint a stratégiának öt fontos témára – az oktatásra, foglalkoztatásra, lakhatásra, egészségügyre és képviseletre – kell koncentrálnia, „továbbá az antidiszkrimináció és a nemek közötti esélyegyenlőség elvét (...) kell figyelembe vennie”.

Az aláírók javasolják, hogy alakítsanak ki a romák társadalmi integrációja érdekében megtett uniós és nemzeti kezdeményezések nyomon követéséhez szükséges eljárásokat. A stratégiával kapcsolatos párbeszédet nemcsak az uniós tagországok, hanem a nemzetközi roma integrációs programban részt vevő nem EU-országok, nemzetközi szervezetek, valamint roma civil szervezetek képviselői között javasolják.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.