időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Gyorsulhat az örökbefogadási eljárás folyamata

MNO
2008.02.28. 16:23

Az örökbefogadással foglalkozó kerekasztal-tárgyalások során konszenzus látszik kialakulni az eljárás gyorsításában, valamint abban, hogy az örökbe fogadott gyermek után is járjon családi pótlék és gyes – mondta Török Zsolt (MSZP) országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten.

A politikus hozzátette: az örökbefogadással kapcsolatos változtatásokat összegyűjtik, és országgyűlési határozati javaslat formájában terjesztik a parlament elé még a tavaszi ülésszakban. Török Zsolt elmondta: a javaslatok között szerepel többek között az, hogy emelt szintű családi pótlékot és méltányossági gyest kapnának azok a családok, akik fogyatékos gyermeket vagy testvérpárt fogadnak örökbe, továbbá a háromévesnél idősebb gyermek befogadása esetén is járna a gyes. El szeretnék érni azt is, hogy az örökbefogadási folyamat felgyorsuljon.

A fenti változtatások életbe lépéséhez módosítani kell a családjogi és a szociális támogatásról szóló, valamint a gyermekvédelmi törvényt és a polgári törvénykönyvet. Az örökbefogadással foglalkozó kerekasztalt – amely civil szervezetekből, a családok, a szaktárca és a hatóságok képviselőiből áll – az MSZP népesedéspolitikai és ifjúsági szakcsoportja hívta életre tavaly ősszel, azóta háromszor tárgyaltak a kérdésről. A szocialista politikus hozzátette: abban is egyetértés van a felek között, hogy életre kell hívni egy úgynevezett érdekegyeztető fórumot, amely a tervek szerint negyedévente kötelezően összeülne, és az örökbefogadással kapcsolatos aktuális helyzetet értékelné. Tájékoztató kampányt is terveznek, hogy megváltozzon a társadalmi szemlélet az örökbefogadással kapcsolatban.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.