Meghiúsult tender: a főváros beszámoltatná a BKV vezérigazgatóját

A meghiúsult BKV-buszbeszerzési tender körülményeit vizsgáló felügyelőbizottsági (fb) jelentés megismerése után a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága meg kívánja hallgatni ez ügyben Antal Attila vezérigazgatót – erről ellenzéki indítványra, egyhangú szavazással döntött kedden délután a testület.

MNO
2008. 02. 19. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bagdy Gábor (KDNP) másik két javaslatára – hogy a fővárosi közműcégek igazgatóságainak legyenek ellenzéki delegáltjai, illetve hogy a cégek felügyelőbizottságainak elnökeit az ellenzék adja – később térnek vissza. Ellenzéki és SZDSZ-es szavazatokkal, a szocialisták ellenében elfogadta a gazdasági bizottság Dancs Gábor (SZDSZ) azon javaslatát, hogy kérjék fel a BKV menedzsmentjét egy visszafogottabb, konzervatívabb kommunikációs stratégiára. A BKV kommunikációjának bírálatát is Bagdy Gábor vetette fel. Mint mondta, „megdöbbentette” őt egy szerinte „teljesen abszurd” hétfői BKV-nyilatkozat.

A BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettesére utalva a politikus hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja a cég alkalmazottjának azon megnyilvánulását, miszerint „szakmai alapokat nélkülöző támadások érték a vezérigazgató urat és családját”. Az ellenzéki politikus szerint arra, hogy „szakmai alapot nélkülöző vagy nem nélkülöző támadások” érték-e Antal Attilát, „itt és most senki nem tud válaszolni”. Erre majd a vizsgálat tud választ adni – tette hozzá. A KDNP frakcióvezetője azért sem tartja szerencsének ezt a kijelentést, mivel ez alapján úgy tűnik, hogy ha most bárki rosszat mond a BKV-ra „az vagy rosszindulatú, vagy hülye”. Érdemes lenne elgondolkodni ezen a helyzeten – jegyezte meg. Dancs Gábor, aki közlekedési tanácsnok és a BKV fb tagja is, ehhez kapcsolódva megjegyezte, ő is úgy érzékeli, hogy „van egyfajta kommunikációs önmozgása a BKV-nak, ami, ha úgy tetszik, megregulázásra szorul”.

A politikus ennek jegyében indítványozta, a bizottság kérje fel a BKV menedzsmentjét, hogy a következő hetekben „konzervatív” kommunikációs stratégiát folytasson. „Ha ebből nem ért… , akkor majd megyünk tovább” – szögezte le a politikus, hozzátéve, hogy erre a lépésre „a vezérigazgató úr helyzetére tekintettel” is szükség van. Andó Sándor (MSZP), aki szintén tagja a BKV fb-nek, úgy vélte, hogy a vezérigazgató-helyettest is megilleti a véleményalkotás joga. Hozzátette, hogy az fb vizsgálatának lezárásáig nem kifogásolható az, ha a cég azt nyilatkozza, hogy szerintük rendben zajlott a buszbeszerzés. Ha pedig a vizsgálat az ellenkezőjét bizonyítja, az egy más kérdés – fűzte hozzá. A szocialista politikus közölte, hogy ez egy természetes és elvárható nyilatkozat a BKV részéről akkor, ha a vizsgálat ezt vissza is fogja igazolni. Somlyódy Csaba bizottsági elnök sem tartotta szerencsésnek a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettesének kijelentését. A szocialista politikus szerint azonban hibát követne el az önkormányzat, ha a gazdasági bizottság közvetlenül beavatkozna az ügybe. Így ugyanis az önkormányzat gyakorlatilag átvállalná a menedzsmenttől annak felelősségét – jegyezte meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.