időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nem lesz népszavazás a parkolódíjról Hatvanban

MNO
2008.02.16. 14:41

Az MDF hatvani szervezete gyáva és a demokrácia szellemével ellentétes döntésnek tartja, hogy a szocialista és a lokálpatrióta képviselők több ezer hatvani kérése ellenére megakadályozták az MDF ingyenes parkolásról szóló népszavazási kezdeményezését.

„Ezzel problémát okoznak a hatvaniaknak és a környéken élőknek, mert nem tudják könnyen és ingyenesen elérni a belvárosban található intézményeket” – írta szombaton Hegedűs Máté, a pártszervezet elnöke az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

Nem lesz népszavazás a parkolási díjról Hatvanban – az önkormányzat döntéséről még pénteken tájékoztatta az MTI-t a város önkormányzatának sajtószóvivője.

A képviselő-testület azt követően dönthetett a kérdésben, hogy a népszavazást kezdeményező állampolgárok száma nem érte el a helyi választópolgárok 25 százalékát. Utóbbi esetben kötelező lett volna a referendum kiírása – közölte Bánki Árpád.

A szocialista, illetve a lokálpatrióta városatyák, összesen 12-en elutasították az MDF által kezdeményezett népszavazás kiírását, amelyet csupán a Fidesz–KDNP-frakció három képviselője támogatott – tette hozzá a referens.

„Egyetért-e ön azzal, hogy Hatvan város területén a parkolóhelyek használatáért ne kelljen parkolási díjat fizetni?” – ezt a kérdést nyújtotta be hitelesítésre a helyi jegyzői hivatalba az MDF hatvani szervezete.

Az íveket végül a 17 693 szavazati joggal rendelkező polgár közül csak 2240-en írták alá érvényesen. Vagyis a referendumot kezdeményezők aránya nem érte el a 25 százalékot, viszont meghaladta a helyiek 10 százalékát.

Ebben a helyzetben a helyi rendelet szerint ugyan a képviselő-testületnek foglalkoznia kellett a kezdeményezéssel, ám a városatyák saját belátásul szerint dönthettek a referendum sorsáról.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.