időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Népszavazás: Göndör István ellentmond Gyurcsánynak

MNO
2008.02.29. 09:42

Felelőtlen és demagóg a Fidesz népszavazási kezdeményezése, mert nem gondolták végig, milyen üzenete lehet az igeneknek – jelentette ki pénteken az MSZP frakcióvezető-helyettese. Korábban Gyurcsány elismerte, hogy a Fidesz győzhet a népszavazáson, de a referendum semmilyen hatással nem lesz a reformokra, a politikára.

Azért felelőtlen és demagóg a Fidesz népszavazási kezdeményezése, mert nem gondolták végig, milyen üzenete lehet az igeneknek – közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken Nagykanizsán. „A befektetők, a külföldi elemzők, gazdasági szakemberek számára az igenek többsége azt jelenti, hogy a magyar választók nemet mondanak mindennemű reformfolyamatra” – mondta sajtótájékoztatóján Göndör István.

Emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank megnyitotta a forint sávhatárait, és ha többségében lesznek az igenek – tette hozzá –, a forint árfolyama olyan mértékre süllyed, amellyel a devizahitelek törlesztőrészleteit fizetők több ezer forintot veszítenek. A szocialista politikus a Déli Áramlat szerződése körüli vitákra kitérve arról beszélt: hisztériakeltés a Fidesznek az a véleménye, hogy puccs van Magyarországon. A tét az volt, hogy Magyarország kimarad belőle, vagy tranzitdíj formájában jelentős bevételt is szerez a gázvezetékkel. Ennek megépítése valószínűsíthetően hamarabb megvalósul, mint az Európai Unió által szorgalmazott és Magyarország által szintén támogatott Nabucco vezeték – tette hozzá Göndör István.

Gyurcsány: A népszavazásnak nincs hatása

Göndör véleménye ellentmond főnöke, Gyurcsány korábbi szavainak, aki elismerte ugyan, hogy a Fidesz győzhet a népszavazáson, de úgy fogalmazott: a Fidesz csak március 9-ét nyerheti meg, 10-ét már elvesztette. Gyurcsány szerint a népszavazás semmit nem változtat meg, a reformok folytatódnak március 9-e után is: „A népszavazásnak a lényeges politikai folyamatokra nem lesz hatása, a politika irányát nem lesz képes megváltoztatni, a kormányt nem lesz képes meggyengíteni.”

(MTI, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.