Próbálják menteni Kóka Jánost

A jövő hét elejére, de akár már most hét végén lezárulhat az a belső vizsgálat, amely az SZDSZ elnökválasztási csalásának körülményeit hivatott felderíteni – értesültünk. Közben a radikális baloldali 168 Órának nyilatkozó Iványi Gábor azt mondta: Kókának a botrány kirobbanásakor rögtön fel kellett volna függesztenie elnökségét.

Magyar Nemzet
2008. 02. 29. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki lesz az elnök? Most is csak addig jutottak, hogy mi lenne „taktikus” – mondta a 168 Órának az SZDSZ egyik meghatározó személyiségeként számon tartott Iványi Gábor. Hozzátette, az elnökválasztási botrány kirobbanása után „az lett volna a legbölcsebb, ha Kóka rögtön kijelenti: felfüggesztem az elnökségemet, amíg az ügy nem tisztázódik”. Nos, Kóka nemhogy nem függesztette fel elnökségét, hanem a személye köré csoportosulók által működtetett gőzhenger teljes erővel beindult. Azt már több vezető SZDSZ-es is elmondja (igaz, név nélkül), hogy a Jüttner Csaba által vezetett belső vizsgálat „csak operett, hiszen az ügy eltussolását mégsem lehet a média elé vinni”. Márpedig a média kulcsszereplője a történetnek. Ezért – erősítette meg informátorunk – „valami bombasztikus eredményként fogjuk becsomagolni a semmit, ami majd felmenti Kókát.

Lesz egy-két bűnbak, őket nyilvánosan kivégezzük, ez lesz a nagy megtisztulás”. Valami hasonlót engednek sejtetni azok a célzott kiszivárogtatások, amelyek a Népszabadságban és a Hírszerző internetes portálon láttak napvilágot hétfő reggel. Ezek szerint Magyar Bálint álláspontja: nem szabad tisztújító küldöttgyűlést tartani, de még csak „megerősítőt” sem. A lényeg: Kókát mindenképpen távol kell tartani a ringtől. Nem véletlen, hogy Kóka János kurucos „majd megméretem én magam újra” virtusa nagyjából egy hete köddé vált. Ellenben azt nyilatkozta a hét végén, hogy ő maga semmilyen párttisztséget nem viselt az elnökválasztás idején, ezért semmiért nem terhelheti felelősség. Hogy így van-e vagy sem, azt az ügyben folyó rendőrségi vizsgálat is kiderítheti. Kóka ugyanis már mint a párt jegyzésére önmagát jogosultnak tartó tisztségviselőként nyújtotta be a tisztújítás dokumentációját a bíróságra. Így már a pártelnökként véghezvitt legelső jogi aktusa is törvénysértő lehet, amennyiben a csalás beigazolódik. Iványi Gábor a 168 Órának adott interjúban azt is elmondta: „Jobban örülnék, ha a mai SZDSZ fennmaradna. Ennek az a feltétele, hogy a botrány tisztázásakor ne érjék be azzal, hogy a csalót teátrálisan kizárják.”

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.