Zuschlag János csak a politikai felelősségéről vallott

Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen vallomást tett, melyben politikai felelősséget vállalt az MSZP ifjúsági szervezete és a civil szervezetek esetleges finanszírozási szabálytalanságaiért – tudatta kedden Zusclag védőügyvédje. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyészhelyettese a vallomásról közölte: az nem szolgált semmilyen újdonsággal.

MNO
2008. 02. 19. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuschlag János beszámolt az ügyészségen a Fiatal Baloldal gazdálkodásról is, „melynek során elmondta, bevett gyakorlat volt, hogy politikai ifjúsági szervezetek más civil szervezetekkel közösen valósítják meg programjaikat” – mondta Kovács M. Gábor, Zuschlag János ügyvédje. Vallomásában Zuschlag elismerte: a büntetőeljárásban érintett egyesületek a Fiatal Baloldallal sok közös programot szerveztek, így a finanszírozási kérdésék is összefolyhattak, így ha szabálytalanságok történtek, azokért mint a FIB elnökhelyettese politikai felelősséget vállal.

„Zuschlag János az ügyészségen vallomást tett a kormányokon és politikai oldalakon átívelő ifjúsági intézményrendszer működéséről, a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozási módjáról” – számolt be Kovács M. Gábor.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyészhelyettese az MTI-nek megerősítette Zuschlag János vallomásának tényét. Hozzátette: Zuschlag vallomásában nem tért ki konkrét részletekre, sőt az ilyen irányú kérdésekre nem is volt hajlandó válaszolni. A főügyészhelyettes hangsúlyozta: a gyanúsított vallomása semmilyen újdonsággal nem szolgált a nyomozó hatóság számára.

Szabó Ferenc emlékeztetett arra: március 19-e a nyomozás befejezésének határideje.A nyomozás gyakorlatilag befejeződött, az iratismertetések vannak hátra. Nem az ügyészségen múlik, hogy a határidőig az iratismertetések befejeződnek-e, mert lehetnek további indítványok és bizonyításkiegészítési javaslatok.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János előzetes letartóztatását. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét – társaival együtt – a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.