A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozza már a MÁV Cargo eladását

Nyomozást rendelt el tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befolyással üzérkedés gyanúja miatt a MÁV áruszállítási cége, a Cargo privatizációja kapcsán. Csécsi Soma, az NNI szóvivője közölte: egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak. A rendőrök már február végén megkezdték a vizsgálódást.

MNO
2008. 03. 13. 7:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak az NNI-t érdekli a 102,5 milliárd forintos – január elején aláírt, még le nem zárult – ügylet, illetve annak egy eleme, miszerint egy lobbicégként nem jegyzett magyar betéti társaság 1,8 milliárd forintnak megfelelő sikerdíjat tehet zsebre az adásvételhez nyújtott segítségéért.

Vizsgálódik a hazai lobbitevékenységet felügyelő Igazságügyi Hivatal, a magyar és az osztrák versenyhivatal, sőt az ügy felkeltette az Európai Bizottság figyelmét is.

Ha kiderül a Cargo-ügyletben részt vevő, 1,8 milliárd forintos sikerdíjra számító magyar Geuronet Bt.-ről, hogy megsértette a lobbitörvényt, legfeljebb tízmillió forintos bírságra számíthat.

Sajtóinformációk szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal és a MÁV vezetésével is volt kapcsolata a Geuronet Bt.-nek. Dióssy Gábor, a GKM államtitkára elismerte, hogy ismeri a bt. vezetőjét, Gulya Andrást, akivel már töbször is találkozott. Nem ismeri és nem tárgyalt a MÁV Cargo privatizációs ügyében az osztrák vevő megbízásából lobbizó cég képviselőjével a MÁV vezérigazgatója – jelentette ki a találgatások kapcsán a Magyar Nemzetnek adott interjújában Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója.

A kormányszóvivő február 22-én jelentette be, hogy a rendőrség érdemben vizsgálja az ügyet.

(nepszava.hu, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.