Bizonyíték hiányában megszűnt a nyomozás Kármán Irén ügyében

A korábbiakat megváltoztatva, bűncselekmény helyett bizonyítottság hiányával indokolta a nyomozás megszüntetését Kármán Irén ügyében az ügyészség, mivel nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy nem korlátozták az újságíró személyi szabadságát – közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn.

MNO
2008. 03. 03. 14:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség részben helyt adott a sértett, Kármán Irén jogi képviselője által benyújtott panasznak, és a személyi szabadság megsértését illetően a nyomozás megszüntetésének jogcímét megváltoztatta. Mint mondta, az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Ezért változtatták meg részben a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) határozatát.

A rendőrség nyomozást megszüntető határozatában arra hivatkozott, hogy nem történt meg a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz e tekintetben nem történt bűncselekmény. A Legfőbb Ügyészség azonban a rendőrségtől eltérően értékelte az eljárás adatait és úgy ítélte meg, hogy nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy nem történt meg a bűncselekmény – mondta Borbély Zoltán.

Magyarázatként hozzáfűzte: vagyis lehet, hogy megtörtént az újságíró elrablása, ahogyan mondta, de az is lehet, hogy nem, vagy nem úgy, ahogyan előadta. Tehát a nyomozás során nem sikerült felderíteni, hogy a sértett sérüléseit ki, milyen körülmények között és pontosan mikor okozta, és azt sem, hogy a sértett hogyan került a Duna-partra, ahol megkötözve találtak rá – mondta.

A szóvivő ügyész a határozat indokolását ismertetve felidézte: Kármán Irént a szakértői vélemény szerint 24 órán belül valaki bántalmazta, nem lehet azonban megállapítani, hogy a bántalmazásra hol, pontosan mikor és milyen okból, célból került sor. Így azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy – bár nem teljesen az általa elmondott módon – a sértettet jogellenesen a személyi szabadságától is megfosztották. A nyomozást ezek alapján bizonyítottság hiányában szüntették meg – magyarázta.

Hozzátette: a szakértői vélemény szerint egyébként „érdes felület behatása” Kármán Irén egyik sérülése esetében sem véleményezhető. Az újságírónő azt állította, tavaly június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, a Duna-parton pedig kidobták az autóból. Az újságírónő állítása szerint a meredek támfalon lecsúszott és így került a vízpartra, ahol egy horgász talált rá.

Borbély Zoltán elmondta: az életveszélyt okozó testi sértés vonatkozásában egyetértettek a nyomozó hatósággal, tény, hogy az újságírónőt bántalmazták, életveszélyes sérülést szenvedett, de az elkövető kiléte nem volt megállapítható. A sértett nem köteles önmagára vagy hozzátartozójára terhelő vallomást tenni – hívta fel rá a figyelmet a szóvivő.

Borbély Zoltán hangsúlyozta: az ügyészség tehát részben helyt adott a panasznak, de leszögezte, hogy a nyomozó hatóság minden lehetséges bizonyítékot beszerzett, és a tényállás-felderítési kötelezettségének mindenben eleget tett. A további bizonyítás nem látszik alkalmasnak az elkövető kilétének felderítésére. Emellett az újságírónőhöz 2006 decemberében érkező becsületsértő üzenet vizsgálatától nem várható további eredmény.

Az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozó Kármán Irén ügyvédje, Pelle Andrea pénteken jelentette be, hogy hatóság félrevezetése miatt nem indulhat eljárás az újságíró ellen, mert az LÜ határozata szerint az ügyében folytatott nyomozást nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában szüntették meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.