Dől a pénz most is Kabai volt cégéhez

Dől a pénz Veres János pénzügyminiszter adócsalásért elítélt korábbi üzlettársának volt cégéhez. A Kabai Károly által létrehozott Nyír-Uncia Kft. több mint félmilliárd forinttal gazdagodhatott a magyar állam és az Európai Unió pénzéből, miközben az egykori cégalapító börtönben van. Kabai volt cége legutóbb alvállalkozóként fölözött le egy kétszázmillió forintos megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól.

Magyar Nemzet
2008. 03. 17. 8:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönbe zárt egykori üzlettársának volt cége egy alvállalkozói szerződés alapján továbbra is több száz millió forintos állami megbízásokból részesül. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a Kabai Károly elítélt szocialista vállalkozó által alapított Nyír-Uncia Kft. bruttó 200 millió forint értékben vállalt lőszer-megsemmisítést a honvédelmi tárca beszerzési hivatala által megbízott Trend-Fix Ipari és Kereskdelmi Szolgáltató Kft. alvállalkozójaként 2006-ban. Mint ismert, a Nyír-Uncia Kft. még Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején kapta az első megbízását a Honvédelmi Minisztériumtól (HM).

Kabai Károly nyírbogáti MSZP-s hulladékkereskedő Hajdúsámsonban bérelt ki a honvédségtől laktanyaépületeket tanklőszerek szétszerelésére. A Kabai által alapított Nyír-Uncia Kft. 292 millió forintért vállalta a munkát, miközben a lőszerek rézhüvelyeit és egyéb fém alkatrészeit is jó áron értékesítette. Kabai családja is jól járt, hiszen a vállalkozó veje olyan cégben volt érdekelt, amely Juhász minisztersége idején szintén nagy mennyiségű fémhulladékot vehetett meg jutányos áron a honvédségtől. Az üzlet egyengetésére – a hivatalos nyilatkozatok szerint valójában a használatból kivont harci járművekből származó fémhulladék értékesítésének felgyorsítására – Kabainak sikerült volt raktárosát is beültetnie a HM egyik százszázalékos tulajdonú társaságába, a HM Currus Rt.-be. (Ebben a cégben egyébként az igazgatóság elnöke az a Füzesi Attila lett, akinek az édesapja magánkölcsönt nyújtott Juhász Ferenc budai villaépítkezéséhez.)

Amikor Tácej Zoltán, a volt raktáros, a HM Currus Rt. vezérigazgató-helyettese lett, a Kabai Károly vejének érdekeltségébe tartozó UD-Stahl Recycling Kft. a Currus Rt.-től nagy mennyiségű bontott harci járművekből származó fémeket vehetett meg, és ezt jó áron értékesítették az ózdi kohónak. Tácej Zoltán másról is elhíresült. Kabai Károly két másik cége, a Bogát-Ferr és a Bogát-Metál Kft. raktárosaként ugyanis személyesen is jelen volt azokon a számlagyártó akciókon, amelyeket roma fémgyűjtők hajtottak végre Kabai nyírbogáti telephelyén. Ebben az időben a Bogát-Ferr Kft.-ben még Veres János volt az ügyvezető, de a pénzügyminiszter állítja, nem tudott arról, hogy mi folyik Nyírbogáton. Amikor pedig már iparszerűvé vált a számlázás Kabai cégeinél, a pénzügyminiszter kiszállt a kft.-ből.

Kabaival azonban nem szüntette meg a pénzügyi tárca vezetője a kapcsolatot, a nyírbogáti szocialista hulladékkereskedő aktívan támogatta Verest az országgyűlési választási kampányban. Kabait később Nyírbogát polgármesterének jelölték a szocialisták az önkormányzati választásokon. Ekkoriban már folyt az eljárás a nyírségi vállalkozó ellen nagy értékű adócsalás gyanújával. Ezért is különös, hogy az egyik cége mintegy 300 millió forintos megbízást kapott a Honvédelmi Minisztériumtól. Mint ismert, Kabait végül többéves pereskedés és több mint féléves bujkálás után leültették. Ezzel azonban az általa alapított Nyír-Uncia Kft. állami megbízásai, támogatása nem szűnt meg.

Lapunk például tavaly beszámolt arról, hogy Kabai volt cége (amelyet később többek között a rokonai vittek tovább) 164 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Bajnai Gordon vezette Nemzeti Fejlesztési Ügynökség révén európai uniós pénzekből. Információink szerint a cég folytathatta a lőszer-megsemmisítést is, vagonszámra vette át a honvédség hulladékká vált töltényeit, gránátjait, sőt a tevékenységi körét ki is kívánta bővíteni a használaton kívüli riasztórakéták hatástalanítására. Kabai letartóztatása után azonban már nem közvetlenül a Nyír-Uncia Kft.-t bízták meg a munkákkal, hanem a társaság egy, a HM által már régóta alkalmazott taksonyi szolgáltató cég, a Trend-Fix Kft. alvállalkozójaként írhatott alá 200 milliós szerződést a honvédség lőszereinek megsemmisítésére. Talán ennek köszönhető, hogy Havril András vezérkari főnök Szekeres Imre honvédelmi miniszter parlamenti meghallgatásán a Nyír-Uncia Kft. megbízásaira vonatkozó képviselői kérdésre nyugodtan azt válaszolhatta: tudomása szerint jelenleg a HM nem áll szerződéses viszonyban a Kabai által alapított társasággal.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.