időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Dől a pénz most is Kabai volt cégéhez

Magyar Nemzet
2008.03.17. 08:29

Dől a pénz Veres János pénzügyminiszter adócsalásért elítélt korábbi üzlettársának volt cégéhez. A Kabai Károly által létrehozott Nyír-Uncia Kft. több mint félmilliárd forinttal gazdagodhatott a magyar állam és az Európai Unió pénzéből, miközben az egykori cégalapító börtönben van. Kabai volt cége legutóbb alvállalkozóként fölözött le egy kétszázmillió forintos megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól.

Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönbe zárt egykori üzlettársának volt cége egy alvállalkozói szerződés alapján továbbra is több száz millió forintos állami megbízásokból részesül. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a Kabai Károly elítélt szocialista vállalkozó által alapított Nyír-Uncia Kft. bruttó 200 millió forint értékben vállalt lőszer-megsemmisítést a honvédelmi tárca beszerzési hivatala által megbízott Trend-Fix Ipari és Kereskdelmi Szolgáltató Kft. alvállalkozójaként 2006-ban. Mint ismert, a Nyír-Uncia Kft. még Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején kapta az első megbízását a Honvédelmi Minisztériumtól (HM).

Kabai Károly nyírbogáti MSZP-s hulladékkereskedő Hajdúsámsonban bérelt ki a honvédségtől laktanyaépületeket tanklőszerek szétszerelésére. A Kabai által alapított Nyír-Uncia Kft. 292 millió forintért vállalta a munkát, miközben a lőszerek rézhüvelyeit és egyéb fém alkatrészeit is jó áron értékesítette. Kabai családja is jól járt, hiszen a vállalkozó veje olyan cégben volt érdekelt, amely Juhász minisztersége idején szintén nagy mennyiségű fémhulladékot vehetett meg jutányos áron a honvédségtől. Az üzlet egyengetésére – a hivatalos nyilatkozatok szerint valójában a használatból kivont harci járművekből származó fémhulladék értékesítésének felgyorsítására – Kabainak sikerült volt raktárosát is beültetnie a HM egyik százszázalékos tulajdonú társaságába, a HM Currus Rt.-be. (Ebben a cégben egyébként az igazgatóság elnöke az a Füzesi Attila lett, akinek az édesapja magánkölcsönt nyújtott Juhász Ferenc budai villaépítkezéséhez.)

Amikor Tácej Zoltán, a volt raktáros, a HM Currus Rt. vezérigazgató-helyettese lett, a Kabai Károly vejének érdekeltségébe tartozó UD-Stahl Recycling Kft. a Currus Rt.-től nagy mennyiségű bontott harci járművekből származó fémeket vehetett meg, és ezt jó áron értékesítették az ózdi kohónak. Tácej Zoltán másról is elhíresült. Kabai Károly két másik cége, a Bogát-Ferr és a Bogát-Metál Kft. raktárosaként ugyanis személyesen is jelen volt azokon a számlagyártó akciókon, amelyeket roma fémgyűjtők hajtottak végre Kabai nyírbogáti telephelyén. Ebben az időben a Bogát-Ferr Kft.-ben még Veres János volt az ügyvezető, de a pénzügyminiszter állítja, nem tudott arról, hogy mi folyik Nyírbogáton. Amikor pedig már iparszerűvé vált a számlázás Kabai cégeinél, a pénzügyminiszter kiszállt a kft.-ből.

Kabaival azonban nem szüntette meg a pénzügyi tárca vezetője a kapcsolatot, a nyírbogáti szocialista hulladékkereskedő aktívan támogatta Verest az országgyűlési választási kampányban. Kabait később Nyírbogát polgármesterének jelölték a szocialisták az önkormányzati választásokon. Ekkoriban már folyt az eljárás a nyírségi vállalkozó ellen nagy értékű adócsalás gyanújával. Ezért is különös, hogy az egyik cége mintegy 300 millió forintos megbízást kapott a Honvédelmi Minisztériumtól. Mint ismert, Kabait végül többéves pereskedés és több mint féléves bujkálás után leültették. Ezzel azonban az általa alapított Nyír-Uncia Kft. állami megbízásai, támogatása nem szűnt meg.

Lapunk például tavaly beszámolt arról, hogy Kabai volt cége (amelyet később többek között a rokonai vittek tovább) 164 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Bajnai Gordon vezette Nemzeti Fejlesztési Ügynökség révén európai uniós pénzekből. Információink szerint a cég folytathatta a lőszer-megsemmisítést is, vagonszámra vette át a honvédség hulladékká vált töltényeit, gránátjait, sőt a tevékenységi körét ki is kívánta bővíteni a használaton kívüli riasztórakéták hatástalanítására. Kabai letartóztatása után azonban már nem közvetlenül a Nyír-Uncia Kft.-t bízták meg a munkákkal, hanem a társaság egy, a HM által már régóta alkalmazott taksonyi szolgáltató cég, a Trend-Fix Kft. alvállalkozójaként írhatott alá 200 milliós szerződést a honvédség lőszereinek megsemmisítésére. Talán ennek köszönhető, hogy Havril András vezérkari főnök Szekeres Imre honvédelmi miniszter parlamenti meghallgatásán a Nyír-Uncia Kft. megbízásaira vonatkozó képviselői kérdésre nyugodtan azt válaszolhatta: tudomása szerint jelenleg a HM nem áll szerződéses viszonyban a Kabai által alapított társasággal.

Haraszti Gyula

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.