Kampányolásra kényszerítette a romákat egy szocialista politikus?

Zsarolással kényszerítette a romákat az MSZP melletti kampányolásra 2002-ben és 2006-ban is egy győri szocialista politikus - mondta el a Hír Televízió híradójának a Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Pádár László, aki tanácsadója volt Teleki Lászlónak, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős államtitkárának a roma közmunkaprogramból szerzett minimálbérük elveszítésével fenyegetett meg több mosonmagyaróvári cigányt is.

MNO
2008. 03. 04. 23:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közmunkájuk elvesztésével fenyegette Pádár László, a győri MSZP elnökségi tagja, önkormányzati képviselő a romákat, ha nem kapcsolódnak be aktívan a szocialisták 2002-es és 2006-os kampányába – állítja a Cigány Kisebbségi Önkormányzat mosonmagyaróvári elnöke. Horváth Elemér elmondása szerint: Pádár arra használta őket, hogy feleségét bejuttassa a megyei közgyűlésbe.

A kormányzati körökben is járatos Pádár László egyébként több millió forint közpénzt is juttatott 2005-ben a roma kisebbségi önkormányzat elnökeként annak a megyei cigányok érdekvédelmi szövetségének (CÉSZ), amelynek ugyancsak ő volt az elnöke, a fia pedig az elnökhelyettese. A megállapodásokat közösen írták alá. Pádár nem tartja összeférhetetlennek a közpénzek átutalását. „A Közigazgatási Hivataltól egyetlen egy esetben sem érkezett törvényességi kifogás” – fogalmazott Pádár.

A győri roma önkormányzat új vezetése bírósághoz fordult. Az testület elnöke Horváth Attila elmondta: korábban felszólították Pádár Lászlót, hogy a 2006-ban a kisebbségi önkormányzat és a CÉSZ között létrejött megállapodásban foglalt 800 ezer forintról számoljon el, de ennek nem tett eleget, ezért tettek jogi lépéseket. A roma vezetők szerint Pádár mögött komoly kormányzati kapcsolatok álltak, így tehette meg, hogy több százezer forintról nem számolt el, s hogy a megyei cigányokat felhasználta az MSZP és saját maga politikai haszonszerzésére.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.