Korrekt elszámolást sürget a Fidesz a kormányzati negyed ügyében

Aggályossá vált a kormányzati negyed tervének megvalósítása, ezért döntött a kabinet a projekt felfüggesztése mellett - mondta a pénzügyi tárca államtitkára hétfőn a parlamentben, a kormányzati negyed beruházásról szóló országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését célzó előterjesztés vitájában.

MNO
2008. 03. 17. 19:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keller László közölte: a kormány az év elején értékelte a kormányzati negyed elgondolásának megvalósíthatóságát, és arra jutott, hogy a feszített megvalósíthatósági ütemterv mellett aggályossá vált a szerződéses kötelezettségvállalás teljesítése. Ezért döntött a kormány a projekt megvalósításának leállítása mellett – tette hozzá. Mint elhangzott, a kormány határozata szerint 2008. június 30-ig meg kell tenni az eddigi tevékenységgel való tételes elszámolást és az eredmények dokumentálását, valamint 2008. december 31-ig a területrendezés további lehetőségének vizsgálatát is el kell végezni. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormányzati szervek összeköltöztetése egy modern kormányzati negyedben megtakarítást jelentett volna az állam számára, még akkor is, ha ez jelentős beruházás megvalósítását is jelentette volna. Hozzátette azonban: egy ilyen horderejű projektet csak akkor lehet felvállalni, ha adottak a megvalósítás feltételei. Ennek hiánya miatt volt szükség a kormány döntésére – mondta.

Felszólalásában Pettkó András (MDF) bírálta a kormány előterjesztést, ami szerinte sokkal rövidebb és szakszerűtlenebb, mint amit Katona Kálmán MDF-es képviselő ugyanebben a témában januárban benyújtott. Pettkó András közölte: a felfüggesztéssel kapcsolatos MDF-es indoklás is bővebb és érdemibb volt, mint a kormány indoklása.

Cser-Palkovics András (Fidesz) úgy fogalmazott, hogy a kormány 142 milliárdot akart elkölteni egy luxusberuházásra, ami pártja számára elfogadhatatlan. Közölte: a kormány a meg nem valósuló projektre már tízmilliárdot elköltött. Kívánatosnak nevezte, ha a kormány ezzel a pénzzel „legalább az országgyűlési határozati javaslat keretében elszámolna”.

Mécs Imre (MSZP) úgy vélte, korszerűtlen, XIX. századi gondolat a kormányzati szervek centralizálása. Úgy vélte, ez biztonsági szempontból sem fogadható el, hiszen ezzel a kormány „felkínálja szerveit a terrorizmusnak”. A kormánypárti politikus szerint egy ilyen terv megvalósításának több a kára, mint a haszna.

Ékes József (Fidesz) szerint ha egy önkormányzat hasonlót tesz, mint amit a kormány tett ezzel a projekttel, a polgármester ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt eljárást kezdeményeztek volna. A képviselő hangsúlyozta, hogy korrekt elszámolásra van szükség.

Válaszában Keller László egyetértett azzal, hogy az elszámolásnak meg kell történnie az Országgyűlés előtt. A hűtlen kezelés kijelentés kapcsán az államtitkár mértékletességre kérte politikustársait. Mint mondta, nem kell a közvéleménynek úgy tálalni, hogy a projekt kapcsán tízmilliárd forint elfolyt, hogy ez kidobott pénz. Hozzátette: ez az összeg benne van az ingatlanokban, hiszen a területeket az állam megvásárolta, ez az állam tulajdona, senki nem lopta el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.