időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

25-30 százalékkal drágulhat az év végéig a gáz?

MNO
2008.05.31. 15:50

A szocialista kormány 2002-től eddig tíz alkalommal emelte a gáz árát, s várható, hogy idén még jön újabb gázáremelés; 25-30 százalékos drágulás lesz év végéig – mondta Szijjártó Péter szombaton Budapesten. <br /><br /><strong><a href="/portal/563616" target="_blank">• Kinek egy számjegyű?</a></strong>

„Hosszú titkolózás és hazudozás után tegnap este jelentette be a kormány (...) az idei esztendő újabb drámai mértékű gázáremelését” – fogalmazott Szijjáró Péter szombati sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: 2002 óta, mióta szocialista kormány van Magyarországon, a pénteki volt a tizedik gázáremelés.

A Fidesz szóvivője közölte: a sajtóhírek szerint idén még várható egy gázáremelés, és így idén 25-30 százalékos lehet a drágulás. Ez azért súlyos, mert az idei év az áremelésekről szól – mondta a párt szóvivője, aki szerint ebben a helyzetben a gázár emelkedése drámai következményekkel járhat a családok egy része számára.

Amikor a kőolaj ilyen ütemben drágul, a kormány hogyan tudná megkímélni a gázáremeléstől a lakosságot? – kérdezte egy újságíró a Fidesz szóvivőjétől. Szijjártó Péter válaszul azt mondta: Magyarország jelenlegi miniszterelnöke azt ígérte a magyar embereknek, hogy nem fogja emelni a gáz árát. Közölte: a kormánynak vannak kötelességei is, és ha vannak előre jól látható, Magyarország számára kedvezőtlen világpiaci folyamatok, akkor azokra a kormánynak fel kell készülnie. Mint mondta a kormánynak vannak „hatósági, költségvetési, de más eszközei” is az áremelkedések megfékezésére. A szóvivő kifejtette: a mostani áremelés azért súlyos, mert ez az év az áremelésekről szól.

Úgy vélte, ebben a helyzetben a gázár emelkedése drámai következményekkel járhat a családok egy része számára. Szijjártó Péter szerint a pénteki döntés nem meglepetés, „a kisebbségi kormányzás egyenes következménye”. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc kisebbségi kormánya képtelen megvédeni a családokat. Úgy vélte, a pénteki döntés is azt mutatja, hogy a kisebbségi kormányzásnak véget kell vetni, a kisebbségi kormányzás az ország érdekeivel ellentétes.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.