időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

A mozgóképről szóló törvényről döntenek a honatyák

MNO
2008.05.27. 06:08

Kedden kezdődik a mozgóképről szóló törvény módosításának vitája az Országgyűlésben, ahol a nap folyamán közel tíz törvényjavaslat részletes vitáját is lefolytatják.

A filmtörvényt azért módosítják, hogy összhangba hozzák a megváltozott európai uniós szabályokkal. A kis terjedelmű korrekció arra irányul, hogy az állami támogatások bizonyíthatóan kulturális célokat szolgáljanak. Az MSZP, a KDNP, az SZDSZ és az MDF által benyújtott, a Nemzeti Tehetség Programról szóló országgyűlési határozati javaslat szerint a kiszámítható állami szerepvállalás és a már meglévő, valamint a további források bevonása, célirányos hatékony felhasználása érdekében Nemzeti Tehetség Alap létesítését látja szükségesnek az Országgyűlés.

Lefolytatják a képviselők a polgári perrendtartásról, a bírósági végrehajtásról és az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslatok részletes vitáját. A tervek szerint az előterjesztések elfogadása után jelentősen rövidülhet a peres és nemperes eljárások ügyintézési határideje. A Ház lefolytatja a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításának részletes vitáját.

Az MDF-es képviselők kezdeményezte javaslat szerint a társadalmi szervezetek számára felajánlott, de általuk fel nem vett összeg a Nemzeti Civil Alapprogramba kerülne. A módosítás azt is tartalmazza, hogy az adócsomag részeként az adózók postán kapnának visszajelzést arról, hogy előző évi felajánlásuk célba ért.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.