Mélygarázs-panama Szombathelyen is? Feljelent a Fidesz

Hűtlen kezelés kísérletét feltételezi a Fidesz szombathelyi szervezete egy, az önkormányzat által pályázat útján értékesített, most pedig állításuk szerint az önkormányzat vagyonhasznosító cége által visszavásárolni kívánt ingatlan esetében, ezért az általuk beszerzett dokumentumokat átadják a rendőrségnek és az ügyészségnek – jelentette be szerdán Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján a párt két önkormányzati képviselője. Korábban a szocialista vezetésű Sopronban és Vácon kötöttek a város számára előnytelen szerződéseket mélygarázsok építésére.

MNO
2008. 05. 07. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondásuk szerint a szombathelyi önkormányzat 2005. októberében azzal a megkötéssel értékesítette pályázat útján egy több mint ötezer négyzetméteres belvárosi ingatlanát, hogy a telken a nyertes ingatlanfejlesztő cég három éven belül köteles parkolóházat építeni. Az építkezés azonban egyelőre még meg sem kezdődött, a határidő lejártáig pedig megítélésük szerint esélye sincs a befejezésének. „Az önkormányzatnak az adás-vételi szerződésben foglaltak szerint 2008. november 8-án megnyílik a lehetősége arra, hogy a területet az eredeti szerződéses áron – 53,9 millió forint körüli összegért – visszavásárolja és azon esetleg saját beruházásban parkolóházat valósítson meg” – mutatott rá a sajtótájékoztatón Lazáry Viktor. Szavai szerint ennek ellenére a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA) pályázatot írt ki területvásárlásra, parkolóház építése céljából.

A pályázaton egyedül az a cég indult, amelynek az önkormányzat az említett területet eladta, a Fidesz önkormányzati politikusai szerint többszörös árat kérve a több mint fél hektáros telekért. A területet egyébként a földhivatali nyilvántartás szerint jelenleg jelzálogjog is terheli, illetve az adóhatóság is jelzálogot jegyzett be rá illeték meg nem fizetése miatt. Lazáry Viktor elmondta azt is: az ingatlanfejlesztő cég Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista alpolgármester volt üzlettársai, személyes barátainak tulajdonában áll.

Elmondása szerint a SZOVA Zrt. vezetői egy gazdasági elemzésében javaslatot tettek arra, hogy vásárolják meg a területet, ugyanakkor „elfelejtik megemlíteni”, azt az önkormányzat számára kedvező lehetőséget, hogy a testület a határidő lejárta után éljen visszavásárlási jogával. „Ehelyett mindkét fél számára elfogadható telekárról szól a SZOVA tanulmánya, amit 110 millió forintban határoznak meg az önkormányzati cég vezetői” – jegyezte meg Lazáry Viktor. Kovács Előd, a SZOVA Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a pályázat eredménytelen volt, jelenleg nincs folyamatban semmiféle területvásárlás, valószínűleg új közbeszerzési eljárást írnak ki. Szavai szerint nincs tudomása az ingatlanfejlesztő cég és a város közötti korábbi szerződés tartalmáról.

A pályázat kiírásakor a közgyűlésnek azt a döntését követték, hogy a városi parkoló díjak emeléséből származó többletbevételből, évi 30-35 millió forintból a SZOVA köteles a belvárosban és a lakótelepeken új parkolóhelyeket létesíteni. A vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte: ismert előtte, hogy az ingatlant különböző terhek, köztük visszavásárlási jog is terheli, de szavai szerint ennek nem lett volna jelentősége, hiszen az ingatlant per- és tehermentesen vásárolták volna meg. Ismételten leszögezte azonban, hogy a pályázatot formai és tartalmi okokból érvénytelennek mondta ki a SZOVA közbeszerzési bizottsága, így nem történt adás-vétel. Czeglédy Csaba elmondta: soha nem tagadta, hogy a szóban forgó cég tulajdonosai jelenleg is üzlettársai és barátai.

Hangsúlyozta azonban, hogy abban az időben amikor az önkormányzati területet pályázat útján megvásárolták, sem alpolgármester sem önkormányzati képviselő nem volt. Jelenleg pedig nem ő, hanem Németh Kálmán szabaddemokrata alpolgármester foglalkozik gazdasági ügyekkel. Megjegyezte: a Kőszegi utcai ingatlanon tudomása szerint értéknövelő beruházások is történtek, a régészeti feltárás, az épületbontás a parkolóház megterveztetése megnövelheti az ingatlan értékét, az önkormányzat pedig csak ennek figyelembevételével, reális áron élhet visszavásárlási jogával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.