Tarlós: A fővárosban hemzsegnek a gyanús és homályos ügyek

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a fővárosban hemzsegnek a gyanús és homályos ügyek, s a főpolgármester jól tenné, ha magyarázatot adna azok valódi tartalmára, nem is elsősorban az ellenzéknek, hanem a budapestieknek.

MNO
2008. 05. 19. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István hétfőn nyilatkozott erről az MTI-nek, példaként említve a BKV-nál kialakult, általa anarchikusnak nevezett viszonyokat, amelyeket szerinte jól mutat az is, hogy a cégtulajdonos önkormányzat képviselőitől megtagadják az információkat. Mint mondta, emiatt már levelet intézett a főpolgármesterhez, akit interpellálni is kíván ez ügyben.

A BKV-val kapcsolatban az ellenzéki politikus kifejtette, hogy miközben a tulajdonos képviselői csak egy „gyezsurnaja” felügyelete mellett nézhetik meg a cég titokszobájában a számukra engedélyezett iratokat, addig a mindenféle tiltás ellenére voltak, akik iratokat adtak át nekik.

Ezekből – mondta Tarlós István – furcsa dolgok derültek ki, például az is, hogy az előző metróbiztos évekig „pénzért bedolgozott a kivitelező cégnek”, annak ellenére, hogy a főpolgármesteri hivatal szakemberei kifogásolták ezt. Kiderült az is, hogy „a BKV tudomásával olyan pályázat esetében, ahol két pályázó volt, az egyik pályázót feladatjegyzéken belül arra inspirálták, hogy egyeztessen a másik pályázóval” – tette hozzá.

Tarlós István az önkormányzati működés súlyos problémájaként említette, hogy egy képviselőtársukat „egy fővárosi hivatali dolgozó az egyik városvezető környezetéből súlyosan elmarasztalta, és +kedves mindenki+ kezdetű levélben arra szólítja fel a BKV menedzsmentjét, hogy ezt a képviselőt valahogy le kell járatni”. A politikus megdöbbentőnek tartja ezt, s nem érti, „hogy engedheti meg magának egy városvezetői apparátusba tartozó hivatalnok mindezt”.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője közölte, hogy a hónap végén interpellálja ez ügyben a főpolgármestert. Demszky Gábor válaszáig azonban nem kíván nyilatkozni politikustársa, illetve az érintett kabinethivatalnok személyéről.

Tarlós István a BKV-val összefüggő gondok közt szólt arról is, hogy több mint gyanús tanácsadói szerződések születtek, amelyekbe a felügyelőbizottság határozata ellenére nem enged betekintést a cégvezetés a bizottság tagjainak. Emlékeztetett arra, a felügyelőbizottság határozatban rögzítette, hogy tavaly nem valósult meg a cégvezetés által jelzett 11 milliárd forintos megtakarítás. Közölte, hogy az idén 18 milliárd forint körül lehet a cég vesztesége, megjegyezve, ismeretei szerint a cég könyvvizsgálója a gondok miatt nem kívánja aláírni a tavalyi mérlegbeszámolót. A politikus szerint komoly gondok vannak a fővárosi vízművek háza táján is, ahol a vezérigazgató menesztését szorgalmazzák, valamint a Főtávnál és a főváros fürdőtársaságánál is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.