A hatalommal való visszaélés minősített esete?

A Fidesz felháborítónak tartja, hogy a kormány újabb 3,8 milliárd forintot költ a kudarcba fulladt kormányzati negyed projektre – mondta az ellenzéki párt helyettes szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. <br /><br /><a href="/portal/564857"><strong>• Kormánynegyedre elfolyó milliárdok</strong></a>

MNO
2008. 06. 06. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cser-Palkovics András szerint a „hatalommal való visszaélés minősített esete”, hogy a kormány a magyar emberek pénzéből újabb 3,8 milliárd forintot költ el a korábban már leállított „luxusberuházásra”. Hangsúlyozta: ha a Fidesz kerül hatalomra, kivizsgálja a beruházást.

Kitért arra, hogy az új polgári kormánynak meg kell majd vizsgálnia, mire és miért költött a kormány, kik húztak ebből hasznot, és hogyan lehet felelősségre vonás nélkül közpénzből elkölteni ennyi pénzt egy olyan beruházásra, amely nem is fog megvalósulni.

A helyettes pártszóvivő felszólította a kormányt, hogy június 30-ig, az Országgyűlés által szabott határidőig ezzel az összeggel is számoljon el, az erről szóló dokumentációt ne semmisítse meg, ne tüntetesse el. Cser-Palkovics András szerint ki kell derülnie az igazságnak, a felelősségnek, annak, hogy kik és milyen szerződéseket kaptak, „kiknek a barátai, haverjai, volt üzletfelei a haszonélvezői ennek a projektnek”.

Budai Bernadett kormányszóvivő a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján minderre azt mondta, hogy nyolc hónapja ismert az az összeg, ami a 2008-as költségvetésben szerepel a kormányzati negyed projekttel összefüggésben. Ennek megfelelően az idei büdzsében 8,2 milliárd forint szerepel a kormányzati negyed költségeire, ám ebből 4,4 milliárdot nem költenek el, így visszakerül a költségvetésbe – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: a fennmaradó 3,8 milliárd forintból 1,6 milliárdot költenek a MÁV-tól vásárolt telek költségeire, 2,2 milliárdból pedig a kormányzati negyed projektiroda gazdálkodik.

„Ennek az összegnek az a célja, hogy a még fennmaradt tartozásokat, kiegyenlítetlen számlákat, amelyek mögött valós teljesítés van, kifizessék” – mondta Buda Bernadett. A szóvivő elmondta még, hogy ebből az összegből is lesz várhatóan megmaradó rész, amivel a projektiroda elszámol a Pénzügyminisztériumnak, a kormány pedig június 30-áig ugyancsak elszámol a kormányzati negyed költségeivel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.