Kósa Lajos cáfolta a debreceni reptér elkótyavetyélését

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint szó sincs a város repterének elkótyavetyéléséről, ahogy azt a szocialisták szóvivője állítja. Csak a reptér melletti, 160 hektáros fejlesztési terület eladása került szóba, de erről sincs még végleges döntés - hangsúlyozta a politikus.

MNO
2008. 06. 05. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyakó István sajtótájékoztatóján azt mondta: Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere korábban 10-12 milliárd forintra taksálta a repülőteret, a pályázaton győztes cég azonban ennek töredékéért, 5,3 milliárd forintért szerezheti meg a repülőtér üzemeltetését és a reptéri ingatlanokat, az árat pedig nem egyszerre, hanem részletekben, 2012-ig kell megfizetnie. A szóvivő aggasztónak nevezte, hogy a holding által létrehozott Debreceni Cargo és Logisztikai Kft. ügyvezetője az a Virág László, aki 2002-ig a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes alelnöke volt, később az Airport Debrecen Kft. ügyvezetője.

Nyakó István úgy vélte, „szövevényes gazdasági érdekháló működik Debrecenben, amelyben a polgármesterhez, a város cégeihez, vagy éppen a Fideszhez több szálon kötődő vállalkozók adják-veszik egymás közt a város polgárait illető cégeket, vagyonelemeket”. A szóvivő felszólította Kósa Lajost, álljon ki a nyilvánosság elé, és számoljon be a reptér privatizációja körüli gyanús ügyletekről.

Varga Zoltán szerint maga a pályázati kiírás is több sebből vérzik, a várost hátrányosan érintő tételek is vannak benne, és ez arra utal, hogy nem a város lakóit, hanem egy szűk gazdasági csoport érdekeit szolgálja ez a gyanús ügylet. Az MTI azon kérdésére, mit tartalmaz a kiírás, Varga Zoltán azt mondta, a közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a kérdést, ezért erről nem beszélhet.

„Úgy érzem, Nyakó István és Varga Zoltán képviselő urak nem kellően tájékozottak a debreceni repülőtér ügyében” – reagált az elhangzottakra Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A városvezető közölte: a szocialisták állításával ellentétben a város nem adja el a repülőteret. A pályázat során a repülőtérrel szomszédos, fejlesztési terület értékesítésére kerülhet sor.

Kósa Lajos elmondta: a szocialisták egy korábbi nyilatkozatára hivatkozva körülbelül 10 milliárd forintos árról beszélnek. Csakhogy ez az ár a repülőtérre és a hozzá kapcsolódó fejlesztési területekre vonatkozik – tette hozzá. A polgármester megjegyezte, hogy az 5,3 milliárd forintos ajánlat csupán a telek töredékére, mintegy 40 százalékára vonatkozik. Ha az egész 10 milliárd, akkor 40 százalékért 5,3 milliárd nem kótyavetye, csak a szocialisták elfelejtették a számtant – mondta Kósa.

A fideszes politikus tájékoztatása szerint a szocialisták által sokat bírált Virág László – tudomása szerint – sem a repülőtéren, sem a pályázóknál nem dolgozik. Ugyanakkor hozzátette: ha a volt repülőtéri igazgatót valamelyik pályázó szakértői munkára kérte fel, az az ő dolga. „A szocialisták nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a debreceni vagyonkezelő holding az országban a legeredményesebben működő önkormányzati tulajdonú vállalatcsoport” – jegyezte meg Kósa Lajos.

Egyébként Debrecent rendszeresen keresik más városokból, s tanulmányozzák a holding működését, miután ezt a modellt kívánatosnak tartják – mutatott rá a polgármester, aki elmondta azt is, hogy a holding igazgatóságába, és felügyelő bizottságába a szocialisták is delegáltak tagokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.