időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

MÁV-kórház: elbeszéltek egymás mellett

Bákonyi Ádám
2008.06.26. 11:40

Nem hozott kézzelfogható eredményt a honvédelmi tárca és a vasutas szakszervezetek közötti találkozó, amin a Budai MÁV-kórház és az Állami Egészségügyi Központhoz (ÁEK) került volt központi MÁV-kórház helyzetét értékelték.

Az érdekképviseletek legfőbb követeléséről, hogy a Budai MÁV-kórházból újra aktív tüdőkórház legyen, jottányit sem közeledtek az álláspontok. A tárca szerint teljesült a tavaly kötött megállapodás, azaz a tüdőbeteg vasutasok ellátásának színvonala megegyezik a korábban megszokottal, míg a szakszervezetek állítják: súlyos gondok vannak a rendszerben. Az tény, hogy a tavalyi egyezség ellenére az ÁEK-ben nem tudják kezelni a beteg vasutasokat, mivel az intézményben nincsen tüdőprofil. Az ÁEK ugyanakkor szerződést kötött az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézettel a vasutasok ellátásáról. Míg a szakszervezetek szerint itt sem minden esetben tudják fogadni a betegeket, Strausz János igazgató lapunknak kijelentette: minden egyes alkalommal, minden egyes beteget, így a vasutasokat is ellátják. Mivel tegnap nem jutottak dűlőre, a vasutas szakszervezetek két héten belül az egészségügyi tárcával folytatják az egyeztetést. Ismert, Molnár Lajos minisztersége idején született a döntés, hogy a korábban 400 aktív ággyal működő Budai MÁV-kórház mindössze kétszáz krónikus ággyal üzemel tovább. A szakszervezetek szerint az intézmény lényegében elfekvővé vált, ezért legalább 200 aktív ággyal képzelik el a további működést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.