Nem lesz gyorsított eljárás a Zuschlag-ügy kapcsán

Nem lesz gyorsított eljárás a Zuschlag-ügy kapcsán hivatali befolyással üzérkedés miatt megvádolt Weiszenberger László perében, mert a Bács-Kiskun Megyei Bíróság bírája az első tárgyaláson, hétfőn a rendes eljárás lefolytatásáról döntött.

MNO
2008. 06. 16. 11:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség korábban azt indítványozta, hogy a bíróság nyilvános ülésen, gyorsított eljárásban hozott ítélettel állapítsa meg a vádlott bűnösségét, és szabjon ki büntetést, mivel a vádlott lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, s a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. A hétfői tárgyaláson viszont a vádlott nem tett egyértelmű vallomást, ezért Fodor Endre tanácsvezető bíró úgy döntött, hogy rendes eljárást kell lefolytatni.

Weiszenberger szerepére még a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény, de az ő ügyében később elkülönítették a nyomozást. A kecskeméti nyomozó ügyészség végül vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt április 30-án nyújtotta be a vádiratot a szabadlábon lévő, korábban kistérségi megbízottként dolgozó vádlottal szemben.

Weiszenberger László, aki Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat képviselő-testületének MSZP-frakciójában, a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatalnál kistérségi megbízottként állt munkaviszonyban Kiskunhalas térségében. Feladatai közé tartozott a különböző pályázatok ismertetése, népszerűsítése a helyi vállalkozók és egyéb szervezetek körében.

A vádirat szerint ennek keretében a vádlott együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és a kunfehértói Rózsa Motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére irányuló pályázat benyújtásában. A pályázatra benyújtott terv szerint a Rózsa Motel melletti területen pihenőparkot, valamint sportpályákat készültek létrehozni. A vádlott már ekkor megemlítette a Rózsa Motel bérlőjének, hogy a pályázat sikeres elbírálása pénzbe fog kerülni.

A Weiszenberger László és a két férfi között lezajlott „üzleti” megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén.

A pályázatot 2003. augusztus 29-én nyújtották be a Miniszterelnöki Hivatalhoz, amely alapján 17 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt. A vádirat szerint a támogatás folyósítását követően Weiszenberger László vádlott a motel bérlőjét felhívta, és ötmillió forint átadását kérte tőle. A vádlott azt állította, hogy a pénzt a pályázat elbírálását koordináló minisztérium meg nem nevezett döntéshozó munkatársa részére kell visszajuttatni a pályázaton nyert összegből a pályázat elfogadásának fejében. Mivel a bérlő a kért összeget nem volt hajlandó a vádlott részére átadni, ezért később tőle már csak 2,5 millió forintot kért.

Weiszenberger arra hivatkozott, hogy a gazdasági társaság ügyvezetőjétől az összeg másik felét megkapta, de az felhívta a figyelmét, hogy az összeg másik felét a bérlőtől kell kérnie. Weiszenberger László 2002-ben az MSZP és a Sikeres Halasért szervezet közös listájáról került be a kiskunhalasi képviselő-testületbe. A botrány kirobbanása után – Zuschlag Jánossal ellentétben – azonnal lemondott képviselői mandátumáról. Nánási László megyei főügyész a Weiszenberger László elleni nyomozás befejezése után elmondta: mivel nem tárgyaláson, hanem gyorsított eljárásban, nyílt ülésen tárgyalja a bíróság az ügyet, lehetőség van az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény büntetési tételének enyhítésére. A gyorsított eljárás lényege: a vádlott lemond a tárgyaláshoz való jogáról, beismeri a cselekményt, cserébe csökkentett büntetési tételeket alkalmazhat vele szemben a bíróság. Ennek feltétele, hogy a bűnösségre és a tényekre is kiterjedő beismerő vallomást kell tennie a vádlottnak.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.