időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Pokorni: Ki a reklámokkal az oktatási intézményekből!

2008.06.17. 09:35

<p>Az óvodákban, az általános iskolákban jelentősen korlátozni kell a cégek reklámtevékenységét, nem lehetnek fogyasztásra ösztönző reklámok ezen intézményekben – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki károsnak tartja a vonatkozó jogszabály nemrég elfogadott módosítását. </p>

Tanárként és szülőként meggyőződésem, hogy a gyereket védeni kell a reklámmal, a konzumvilággal szemben – jelentette ki Pokorni Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján. A Fidesz alelnöke emlékeztetett: a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt a tavaszi ülésszak utolsó napján módosította az Országgyűlés. „Ám rossz irányba” – jelentette ki Pokorni.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett, hogy 1999-ben a polgári kormány intézkedései alapján nem volt lehetőség gazdasági reklámtevékenység kifejtésére az oktatási intézményekben. „Ezt puhította fel a parlament” – fogalmazott Pokorni, aki szerint ez „helytelen és rossz dolog”.

Az óvodákban, az általános iskolákban jelentősen korlátozni kell a cégek reklámtevékenységét – fogalmazott a fideszes politikus. Nem lehetnek fogyasztásra ösztönző reklámok ezen intézményekben, csupán a kulturális és sporttevékenységeket kellene reklámozni – tette hozzá Pokorni. A tankötelezettségből még nem következik, hogy az iskolákban reklámnézési kötelezettség legyen – hangoztatta. A polgári kormány oktatási minisztere hozzáfűzte: a középiskolákban, illetve a gimnáziumokban az iskola vezetőségének előre kellene – írásban – szabályozni a cégek reklámtevékenységét, nem pedig alkalmanként.

A Fidesz megtette ez ügyben a javaslatait a parlamentnek, ám az MSZP–SZDSZ-„együttélés” ezt lesöpörte az asztalról. Pokorni jelezte: „a következő polgári kormány lépni fog az ügyben”.

„Ki az intézményekből a gazdasági reklámmal!” – szorgalmazta Pokorni. Hozzátette: addig is azt kérik a lelkiismeretes pedagógusoktól, hogy bármennyire is rossz az intézmény anyagi helyzete, ne engedjenek, mérjék fel, hogy a fogyasztásösztönzés milyen károkat okozhat a gyerekek értékrendszerében. Rámutatott: szükség van arra, hogy a gyerekek a fogyasztáson kívül másfajta értékrendszereket is megismerjenek.

(MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.