Szórakozóhely pénzelte az MSZP-s polgármester kampányát?

Lapértesülés szerint a XI. kerület egyik éjszakai szórakozóhelye milliókkal támogatta Molnár Gyula polgármester politikai sikerét. A Rio volt vezetője azt állítja, ő maga fizette ki a polgármesterjelölt kampányrendezvényein fellépő zenekarokat. A Fidesz XI. kerületi szervezete arra kéri Újbuda szocialista polgármesterét, hogy a nyilvánosság előtt feleljen az egyik internetes lap által megfogalmazott vádakra.

MNO
2008. 06. 06. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliókkal támogatta Molnár Gyula újbudai polgármester politikai sikerét a kerület egyik éjszakai szórakozóhelye – írja az Index. A Cafe del Rio korábbi vezetője azt állítja, ő maga fizette ki a tulajdonos utasítására a polgármesterjelölt kampányrendezvényein fellépő zenekarokat. A Petőfi híd lejárójánál működő Rio és párja, a Zöld Pardon azóta is háborítatlanul üzemel, pedig a zajszennyezés miatt minden szezonban tömegesen tiltakoznak a környék lakói, és az önkormányzatnak az sem szúr szemet, hogy mindkét hely a barátinak mondható bérleti díjak mellett a hivatalosan átengedett közterület legalább négyszeresét használja – számol be az internetes oldal.

Baráti bérleti díjak

A Rio egykori ügyvezetője és résztulajdonosa, Kalmár Zoltán azt állítja, hogy személyesen ő fizette ki az akkor még polgármesteri posztért induló Molnár Gyula kortesprogramjain szereplő zenekarokat – állítja a lap. A Molnár vezetése alatt álló önkormányzat 2005-ben zárt ülésen meghozott határozata alapján egységesítve a Rio és a ZP szerződési feltételeit, ötéves tartós bérleti megállapodást kötött az üzemeltetőkkel. A Dream Worknek és a Zöld Pardon Kft.-nek évente egységesen 11,7 millió forintot kell fizetnie. A megújított szerződésekben az április és szeptember közötti időszakra havi 1,3 milliót kérnek – írja az Index.

Manipulált zajszintmérő?

Már a képviselő-testület egyes tagjai is felvetették, és az Újbuda-honlapon fórumozók között is visszatérő kérdés, milyen önkormányzati érdek fűződik ahhoz, hogy a kerület ilyen előzékenyen viselkedik a két szórakozóhellyel. A tartós bérlet meghosszabbításánál ugyanis az előterjesztő, Lakos Imre SZDSZ-es polgármester-helyettes szóba sem hozta volna, hogy a környékbeli lakóktól minden évben rendszeresen panaszáradat érkezik az önkormányzathoz a zajártalom és a randalírozás miatt, ha ezt nem firtatta volna a testület néhány tagja. A hatósági szigor egyik megnyilvánulása, hogy a Rio és a Zöld Pardon rendszerint maga készíttet szakértői zajszintmérést, és a jegyzőkönyvet, amely bizonyítja, hogy a zaj nem haladja meg a 95 decibeles határértéket, megküldi a polgármesteri hivatalnak. Az önkormányzaton ezt a jegyzőkönyvet mutatták be a panaszosoknak. Az sem tűnt fel a hatóságoknak, hogy a Goldmann György téri közterületből mindkét szórakozóhely legalább négyszer akkora területet foglalt el, mint amekkorára a szerződése alapján joga lenne. A Rio elvileg 1500, a ZP 1470 négyzetmétert bérel az üzleti körökben amúgy is jutányosnak tartott 1,3 milliós havidíjért.

Molnár nem tud róla, hogy a szórakozóhely támogatta volna

A volt riós üzletember állításival az Index szembesítette Molnár Gyulát, aki azt mondta, nem tud róla, hogy a szórakozóhely támogatta volna. Molnár szerint szomorú, hogy a politika és a média odáig süllyedt, hogy ilyen témák felmerülhetnek.

Fidesz: Molnár feleljen a vádakra!

A cikkel kapcsolatban a Fidesz XI. kerületi szervezete arra kéri Újbuda szocialista polgármesterét, hogy a nyilvánosság előtt feleljen a megfogalmazott vádakra. „A kerület és az ország polgárainak joga van tudni, hogy egy választott politikus milyen eszközök igénybevételével kerül hatalomra, azt követően pedig miként bánik a gondoskodására bízott közjavakkal” – írja közleményében Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője.

Sölch: Az újbudai polgármester látványos szereplései végképp elsötétültek

„Ma már a csendnek és a biztonságnak is ára van. Ma kiderült, mekkora az az ár, hogy a környéken élők nem tudnak nyugodtan pihenni, hogy évek óta hiába kopogtatnak az önkormányzat kapuján, ha a szabadtéri szórakozóhelyek működése és a környék áldatlan állapota miatt élnek panasszal. Úgy tűnik, ebből az árból a polgármesternek bőségesen jutott” – szögezte le az ügy kapcsán Sölch Gellért.

A fideszes önkormányzati képviselő pénteki közleményében arról is írt, korábban a XI. kerületben, a mostani helyszíntől pár száz méterre délebbre, a Lágymányosi-öböl elherdálása miatt tett feljelentést a Fidesz, a milliárdos, korrupciógyanúra okot adó ügyben azóta nyomozás folyik. Sölch Gellért szerint „az újbudai polgármester látványos szereplései beárnyékolódtak, sőt végképp elsötétültek”.

„Vajon folytatódik-e az MSZP–SZDSZ-es korrupciós botrányok sorozata a kerületben, elképzelhető-e, hogy a következő állomás még északabbra, a Gellért-hegyen lesz” – tette fel a kérdést a politikus. „Tarthatatlan, hogy jogszabályok megkerülésével, hátsó utakon járva valakik mindig, mindent el tudnak intézni, a köznapi ember pedig rosszul jár” – jelentette ki.

A körzet megválasztott képviselőjeként Sölch Gellért kérte az ügy haladéktalan hatósági kivizsgálását, és kijelentette: „szükség esetén büntetőfeljelentést fogok tenni” – írta. Sürgősen át kell gondolni a szórakozóhelyek további működésének engedélyezését – szögezte le. A politikus kérte azt is, hogy az önkormányzat haladéktalanul foglalkozzon a lakossági panaszokkal, intézkedései előtt pedig egyeztessen a környéken élőkkel.

(Index/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.