időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

A három elcsatolt falura emlékeztek

MNO
2008.09.23. 05:39

Oroszvár, Dunacsúny, Horvátjárfalu: három község, amelyet a második világháborút követően, 27 évvel Trianon után elcsatoltak az országtól. A KDNP győri szervezete egy kiállítással emlékezik a szomorú történelmi eseményre.

Az MTI fotóarchívumából készített kiállítás nyílt hétfőn a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. A képek a második világháború utáni tragikus eseményeket, a lakossági áttelepüléseket idézik.

Emlékbeszédet a megnyitó kapcsán Ottófi Rudolf alpolgármester mondott. Hivatalosan először az 1946. július végi párizsi békekonferencián merült fel Oroszvár, Dunacsúny, Horvátjárfalu, Bezenye és Rajka községek Csehszlovákiához csatolása. Végül csak Oroszvár, Dunacsúny és Horvátjárfalu átadásáról határoztak.

A magyar külügyminiszter 1947. február 10-én írta alá a békeszerződést a francia fővárosban, a záróesemény pedig az év szeptember 15-én volt Moszkvában a dokumentum állami levéltárba helyezésével.

(kisalfold.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.