időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Az igazságügyi és rendészeti miniszter beperli Szijjártó Pétert

MNO
2008.09.28. 15:37

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter beperli Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét - erről a szaktárca közleményben tájékoztatta a sajtót. A Fidesz szóvivője szombaton arról adott ki közleményt, hogy a „Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics-féle, kommunista időket idéző hálózat” törvényt sértett, amikor ellenzéki képviselőket hallgatott le. Azokkal szemben, akik  hamis váddal illetik, az Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megteszi a szükséges jogi lépéseket - közölte Balajti László dandártábornok, a szolgálat főigazgatója.

A kommüniké hangsúlyozza: Draskovics Tibor miniszter mindenkor a törvényeknek megfelelően, a köztársaság alkotmányos rendjének és biztonságának védelmében gyakorolja a titkos információgyűjtés engedélyezésével kapcsolatos hatáskörét. Minden ezzel ellentétes állítás teljességgel valótlan – teszik hozzá.

„Azoknak, akik ilyen valótlanságot állítanak vagy ilyen állításokat terjesztenek, a törvény előtt kell ezért felelniük. A miniszter így fog eljárni Szijjártó Péter esetében is, szombaton tett rágalmazó kijelentései miatt ” – olvasható az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében.

Szijjártó Péter szombaton azt követően adott ki közleményt, hogy az adatgyűjtési ügyben 35 lehallgatott telefonbeszélgetést tett fel valaki a YouTube internetes oldalra, amelyeket azután levettek a világhálóról. Ezek a felvételek valószínűleg ugyanazok, amelyeket a nemzetbiztonsági bizottság tagjai kaptak a titokminisztertől.

A Fidesz szóvivője szerint törvénysértést „a Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics-féle, kommunista időket idéző hálózat követett el, amikor – nem először – ellenzéki képviselőket hallgatott le, és próbált alaptalanul besározni”. Ha a titkosszolgálat képviselőket hallgat le, azzal nem egyszerűen megsért egy törvényt, hanem az egész demokrácia ellen vét – írta közleményében az ellenzéki politikus.

Az NBSZ is jogi lépéseket emleget

Ha bármely, az adatgyűjtési ügyben nyilatkozó országgyűlési képviselő adatokkal rendelkezik arról, hogy lehallgatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), kötelessége feljelentést tenni a nyomozó ügyészségnél. Azokkal szemben, akik ezzel kapcsolatban hamis váddal illetik, az NBSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket – közölte Balajti László dandártábornok, a szolgálat főigazgatója.

A főigazgató azzal kapcsolatban juttatta el nyilatkozatát a távirati irodához, hogy – mint írta – az elmúlt napokban a sajtóban több olyan feltételezés látott napvilágot, amely szerint nem bizonyítható, az UD Zrt. ügyében nyilvánosságra került lehallgatási anyagokban a beszélgetés két részvevője közül ki volt az, akire a lehallgatás irányult, ki volt a lehallgatott.

A törvényes lehallgatásra jogosult szervezet vezetőjeként közölte: a lehallgatási anyagok a Nemzetbiztonsági Hivataltól átkerültek a rendőrségre, onnan pedig az ügyészségre. Az anyagokat az ilyenkor kötelező dokumentumokkal adják át – mutatott rá. Ezekből minden egyes lehallgatott beszélgetés esetében kitűnik az időpont, a hívó és hívott fél, és az, hogy kinek a készülékére engedélyezték a lehallgatást – tette hozzá.

A dandártábornok megjegyezte, hogy ettől függetlenül a telefonszolgáltató cég saját híváslistával rendelkezik. Kitért arra is, hogy az NBSZ-nél rögzített adatokba nem lehet belenyúlni, ezek zárt rendszerben készülnek, letörölhetetlenek és utólag megváltoztathatatlanok. Hangsúlyozta, ha bármelyik, "ez ügyben nyilatkozó" országgyűlési képviselő adatokkal rendelkezik arról, hogy lehallgatta az NBSZ, akkor kötelessége feljelentést tenni a nyomozó ügyészségnél. A törvényességi felügyeletet ellátó ügyész ezt követően az NBSZ-nél meggyőződhet arról, hogy "kiket tettek fel ebben az ügyben lehallgatásra", illetve ezzel kapcsolatban meggyőződhet arról is, irányult-e lehallgatás képviselők ellen – fűzte hozzá.

Mint írta, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat azokkal szemben, akik ezzel összefüggésben hamis váddal illetik, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.