időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Feljelentést tett az ügyészségen Hegedűs Loránt

MNO
2008.09.26. 12:45

Megérkezett a Fővárosi Főügyészségre csütörtökön ifjabb Hegedűs Lóránt feljelentése a szeptember 20-án történtekkel kapcsolatban – közölte az ügyészség pénteken.<br /><br /><a href="/portal/587414"><strong>• A Készenléti Rendőrség cáfol: nem használtak CR-gázt</strong></a>

A tájékoztatás szerint a feljelentés csütörtökön érkezett meg a Fővárosi Főügyészségre. Hegedűs Loránt, a Hazatérés templomának lelkésze nem nevezett meg konkrét bűncselekményt, hanem a szeptember 20-án, a templomnál történt vélelmezett jogsértésekkel kapcsolatban tette feljelentését.

Az ügyészségnek három napja van arra, hogy elbírálja a feljelentést.

Szeptember 20-án mintegy száz tüntető menekült a templomba, miután rendőrök kiszorították a sok száz fős tömeget a Szabadság térről. A tüntetők egy része sokáig a tér déli oldalán álló református templom lépcsőjén nézett farkasszemet a rendőri sorfallal. Később a rendőrök megnyitották a sorfalat, és felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el az épületet.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezető elnöke a héten tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a jogvédő szolgálat írásban kért tájékoztatást Bencze József országos rendőrfőkapitánytól a tömegoszlatással kapcsolatban, mert álláspontjuk szerint kétségbe vonható a szeptember 20-án Budapesten, a Szabadság téren történt tömegoszlatás jogszerűsége.

A szeptember 20-án történtek miatt Morvai Krisztina jogász, a Jobbik EP-listavezetője is feljelentést tett, mert a Szabadság téren – mint mondta – többekkel együtt őt magát is éppen istentisztelet közben érte a rendőrök támadása.

A Szabadság téri református egyházközség presbitériumának elnöksége is jelezte, hogy „az egyházközséget ért alkotmányos alapjogsértések miatt” büntetőfeljelentést tesznek a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál, mert a szeptember 20-ai esti istentiszteletük alatt a Hazatérés temploma területén tartózkodókkal szemben a rendőrség fenyegetően lépett fel, s az intézkedés alatt a zárt templomi előtérbe könnygázt fújtak be.

A rendőrség honlapján csütörtökön közzétett vágott felvétel alapján a rendőrök nem fújtak könnygázt a Hazatérés templomába beszorított tüntetőkre.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.