időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Hétfőn döntenek a versenytörvényről az alkotmánybírák

MNO
2009.02.22. 16:00

Várhatóan hétfőn dönt az Alkotmánybíróság a köztársasági elnöknek a versenytörvénnyel kapcsolatos beadványáról - tudta meg a távirati iroda vasárnap Sereg Andrástól, a testület sajtófőnökétől.

Az államfő még tavaly júniusban azért küldte meg véleményezésre a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítását, mert álláspontja szerint annak egyik paragrafusa alkotmányellenes. Azóta az alkotmánybírák öt alkalommal tárgyaltak a határozattervezetről. A jogszabály arra ad lehetőséget, hogy azt a cégvezetőt, akit rajtakapnak, és el is marasztalnak jogellenes kartellezés miatt, két évre eltiltsák a tisztségétől. A törvény nem peres eljárásban nyújt jogorvoslatot az eltiltás ellen, és ennek során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Az államfő szerint ellentétes az alkotmányban garantált tisztességes eljáráshoz való joggal az, hogy az érintett nem vitathatja nyilvános, szóbeli tárgyaláson, tanúk bevonásával a felelősségét. Sólyom László szerint nem összeegyeztethető az alkotmányban garantált ártatlanság vélelmével sem, hogy a törvény az érintett vezető tisztségviselők bűnösségét vélelmezi, amellyel szemben nekik kell bizonyítani ártatlanságukat.

A versenytörvény módosítását június 2-án fogadta el az Országgyűlés, 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Sereg András tájékoztatása szerint a versenytörvénnyel kapcsolatos beadvány mellett még további négy államfői indítvány van az Alkotmánybíróság előtt. Az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvény alkotmányosságának vizsgálatát kedden kezdték meg az alkotmánybírák. További három indítvány – a gyűlöletbeszéddel, a médiatörvénnyel és a távoltartással kapcsolatos beadvány – egyelőre előadó alkotmánybíráknál van.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.