időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A világválság megoldására a „negyedik utat” keresi az MSZP

MNO
2009.05.23. 07:36

Most az a feladat, hogy az MSZP újraerősítse egyszerre progresszív és baloldali karakterét, a korábbinál sokkal nyitottabb, közösségi, párbeszédképes működési modellt találjon, és Európa más baloldali pártjaival együtt a világválság új kérdéseire válaszul megtalálja a „harmadik út” után következő új, „negyedik utat” – jelentette ki Lendvai Ildikó. <br /><br /><strong><a href="/portal/638572" target="_blank">• Őszi választásra készül az MSZP?</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/638573" target="_blank">• Fordulhat a kocka</a></strong>

Lendvai Ildikó szerint az MSZP nem bűnbakot, hanem új stratégiát keres. Az MTI-nek adott interjújában a pártelnök a rohamtempót és a reformpolitika mögötti társadalmi szövetség hiányát tartja hibának az elmúlt évek kormányzati politikájában; az MSZP a szociáldemokrácia „negyedik útját” keresi.

Lendvai Ildikó azt mondta: nem látja annak a veszélyét, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökből bűnbak lesz. Az természetes, hogy egy fontos szakasz lezárultával megvan a pártban az értékelés igénye, de ez nem egy személyről, hanem egy jót és rosszat is hozó útszakaszról, egy új stratégia megalkotásáról szól – fűzte hozzá.

A pártelnök szerint az előző útszakasz legjobb pillanataiban az MSZP-ben elindult egy új típusú baloldali gondolkodás, amely lépést tartott a „harmadik utat” kereső európai baloldallal. Egy modernebb Magyarország képét rajzolta fel, de a szövetségesek keresésére nem talált és nem is kutatott eléggé alkalmas és vonzó módszereket – fejtette ki. Most az a feladat, hogy az MSZP újraerősítse egyszerre progresszív és baloldali karakterét, a korábbinál sokkal nyitottabb, közösségi, párbeszédképes működési modellt találjon, és Európa más baloldali pártjaival együtt a világválság új kérdéseire válaszul megtalálja a „harmadik út” után következő új, „negyedik utat” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy van-e Gyurcsány Ferenc-ellenes hangulat a pártban, Lendvai Ildikó elmondta: nem érzékel ilyet. „Az MSZP felnőtt párt, nem óvoda, itt mindenki vállalja a maga részét az eredményekből és a bajokból is. A volt miniszterelnök a nyár végén kezdi meg aktív kuratóriumi elnöki munkáját a Táncsics Alapítványban” – tette hozzá. A pártelnök értékelése szerint pontosan tudták, hogy népszerűtlen feladatot vállaltak 2006-tól. „Ezzel együtt fizettünk az elkerülhetetlennél nagyobb népszerűségvesztési felárat is” – fejtette ki. „Úgy gondolom, hogy politikánk tartalma rendben volt, ezt kellett csinálnunk. De a nagy politikai tempó meg talán a kellő érzékenység, a türelem és az alázat hiánya miatt az ország felülről, erőszakosan diktált változásoknak élte meg, ami történt” – mondta Lendvai Ildikó.

Az MSZP elnöke közölte: a kormányzás rohamtempója megterhelte a pártszervezetek belső életét is, ez és az ezzel járó sokfajta belső konfliktus apasztotta a párt energiáit. Lendvai Ildikó szerint a legsürgősebb válságkezelő lépések parlamenti elfogadása után nyártól lesz idő szélesebb körű vitára, nyugalmasabb építkezésre. „Ez mindenképpen új szakaszt, nyitottabb, közösségibb, a józan beszédre alkalmasabb szakaszt, kampányközi szünetet kell, hogy jelentsen az országban is meg a pártban is” – vélekedett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.