időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Kóka is látja, hova juttatták az országot

MNO
2009.05.25. 12:09

Magyarország az egy évvel korábbihoz képest hét pozíciót hátracsúszva a 47. helyen áll a világ gazdaságilag legjobban teljesítő országainak rangsorában – mondta a miniszterelnök napirend előtti, hétfői felszólalására reagálva Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.

A svájci székhelyű, IMD elnevezésű, a versenyképességet kutató cég hétvégén publikált felmérésére hivatkozó szabad demokrata frakcióvezető azt is megemlítette, hogy a felmérés 57 országot rangsorol. Hozzátette: a kutatóintézet készített egy tűrőképességi listát is, amellyel azt vizsgálják, hogy ezeknek az országoknak a gazdasági válságot követően mekkora esélyük van markáns növekedésre. Ezen a listán Magyarország még rosszabbul szerepel, az 57 ország közül csupán ötöt előz meg.

Kijelentette: ez a felmérés nem a Bajnai Gordon által vezetett kormány kritikája, hanem az elmúlt évek politikájának következménye, miután az előző kabinet elmulasztotta bevezetni a szükséges reformintézkedéseket. A frakcióvezető a rossz szereplés okai között említette az adórendszer bonyolultságát, az adók méretét, az állami rendszerek elmaradt reformjait, a bürokrácia kiterjedtségét és a politikai bizonytalanságot.

A liberális politikus azt kérte a miniszterelnöktől, tárja a parlament elé, hogy a kormány 2009-re és 2010-re mekkora megtakarítási összeget irányoz elő. Kíváncsi volt arra is, hogy a 2010. január elsejétől bevezetendő új adótörvény összességében adónövekedést vagy adócsökkentést jelent-e. Kijelentette: az SZDSZ számára csak az az adóátrendezés fogadható el, amelyben a személyi jövedelemadó csökkentése és a vagyonadó bevezetése után összességében több pénz marad az adófizetőknél.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.