időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Nem tudta átvenni a hatalmat Mosonmagyaróváron

MNO
2009.05.24. 11:16

Egyéves nyomozás eredményeként a napokban zárja le a rendőrség azt az ügyet, amiben a gyanú szerint huszonnyolc bűncselekmény zömének elkövetésében játszott vezető szerepet a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat vezetője és egyik közeli rokona. A rokon egyszer szamurájkarddal hadonászva akarta „átvenni a hatalmat” Mosonmagyaróváron.<br /><br /><strong><a href="/portal/637806">• Bécsben futtatott lányokat a kisebbségi vezető</a></strong>

A héten két ügyben is – nem jogerősen – letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét. Horváth Elemér folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt kapott 1 év 4 hónap börtönt és 60 ezer forint pénzbüntetést, valamint 2 évre eltiltották a közügyektől. Kerítés, kitartottság, csalás és személyi szabadság megsértése miatt pedig 2 év 6 hónap börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől a bíróság a helyi elnököt.

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak a másodfokú eljárás miatt kell majd Horváth Elemérnek ismét bírósági tárgyalásra járnia. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ugyanis a napokban zárja le és adja át az ügyészségnek vádemelési javaslattal azt az ügyet, amiben összesen huszonnyolc bűncselekménnyel gyanúsítanak egy tizenhárom tagból álló társaságot, köztük a helyi kisebbségi vezetőt és egyik közeli rokonát is. A gyanú szerint Horváth Elemér és H. R. a bűncselekmények többségében vezető szerepet töltött be. A társaságot gyanúsítják egyebek mellett csoportos garázdasággal, testi sértéssel, kényszerítéssel, kerítéssel, kitartottsággal, személyi szabadság megsértésével, üzletszerűen elkövetett csalással. Az ügy négy fő gyanúsítottja tavaly nyár óta előzetes letartóztatásban van, egy férfi már jogerős szabadságvesztését tölti.

A közel egy éve tartó eljárás tavaly nyáron csoportos garázdaság gyanújával indult, ám a nyomozás során jöttek elő újabb és újabb bűncselekmények az érintett társasággal kapcsolatban. A gyanú szerint az elmúlt év nyarán egy mosonmagyaróvári vendéglátóhelyen jelent meg Horváth Elemér tízfős társasága kíséretében, ahol inzultálni kezdték a vendégeket. Szó szót követett, majd a csapat távozott, ám nem sokkal később – már nagyobb létszámmal – visszatértek a szórakozóhelyre, ahol újra összeszólalkoztak a vendégekkel. A kiabálás, lökdösődés közben H. R. előhúzott egy szamurájkardot és azzal kezdett hadakozni. A kardcsapásokat a vendégek egy a falról levett golfütővel védték ki. Ebben az ügyben végül nyolc gyanúsítottal szemben indult eljárás csoportos garázdaság és testi sértés miatt. Hasonló eset történt alig egy hónappal később egy másik szórakozóhelyen, ahol H. R. két társával ugyancsak a vendégeket inzultálta, bántalmazta és egyebek mellett azt is hangoztatta, hogy „átveszi a hatalmat Mosonmagyaróváron”.

A nyomozás során fény derült arra, hogy H. R. és társa még 2005-ben beszélt rá egy férfit, hogy üzleti vállalkozásuk elindításához adja el a házát, majd a vételárat adja át nekik. Az üzlet beindulását követően pedig jóval magasabb összeget kap vissza, amiből újra megveheti és fel is újíthatja a házát. A sértett ennek be is dőlt, átadta a 8 millió forintot, majd amikor kérte vissza a pénzt, H. R. és Horváth Elemér életveszélyesen megfenyegette őt. Emellett H. R. korábban erőszakkal kényszerített egy nőt prostitúcióra. Később a sértettet megfenyegette, hogy tanúvallomását vonja vissza.

Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással is gyanúsítják a helyi elnököt, amiért 2007-ben és 2008-ban nyolc alkalommal összesen 3 millió forintot kért és kapott kölcsön egy sértettől, majd folyamatosan hitegette a visszafizetéssel. Ám eljárás indult ellene azért is, mert hamis munkáltatói igazolással igényeltek és kaptak 3,2 millió forint hitelt gépjárművásárlásra. Emellett egy lízingcsalásban is részt vettek a gyanúsítottak: 4,4 millió forinttal rövidítették meg a finanszírozó céget.

(kisalfold.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.