időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Péntekig jelentkezhetnek külképviseleti szavazásra

MNO
2009.05.18. 05:28

Már csak péntekig, május 22-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-i európai parlamenti (EP-) választáson nem tartózkodnak Magyarországon.

Az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatása szerint eddig mintegy 2200-an jelentkeztek a külképviseleti szavazásra, közülük a legtöbben Brüsszelben adnák le szavazatukat. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Összesen száz magyar külképviseleten adhatják le a választópolgárok voksukat, így például Kenyában, Kazahsztánban, Japánban, vagy éppen Mexikóban. Eddig 90 külképviseleten már biztosan tartanak szavazást, 10 külképviseleten azonban egyelőre nincs jelentkező.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint. A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-én 16 óráig kérheti személyesen vagy meghatalmazottja útján a választópolgár a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A kérelmet ajánlott levélben is be lehet nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába. A határidő jogvesztő, vagyis az után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, akkor azzal egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.

Ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal, vagy ha a megadott adatok hiányosak, a jegyző elutasítja a felvételi kérelmet a külképviseleti névjegyzékbe. Ez ellen a jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, a kifogásról a jegyző a beérkezést követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, azt még aznap megküldi a helyi bíróságnak, amely három napon belül dönt a névjegyzék módosításáról, vagy a kifogás elutasításáról. A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak május 22-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét. Az OVI internetes oldalára – a www.valasztas.hu címre – felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak. A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető formátumban.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.