Budai: Fel kell menteni posztjukról az MNV vezetőit

A számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008-as működése ügyében az V-XIII. kerületi ügyészség – mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

MNO
2009. 07. 05. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula, aki hivatali visszaélés gyanúja miatt fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez, elmondta: az ügyészség a nyomozással a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalát bízta meg. Emlékeztetett arra, hogy az MNV ellenőrző bizottsága márciusban hozta nyilvánosságra a vagyonkezelő 2008. évi működéséről szóló jelentését, amelyben súlyos hiányosságokat, törvénytelenségeket állapított meg, köztük azt, hogy MNV Zrt.-nek nem volt vagyonleltára, vagyonmérlege, nem történt meg a szabályszerű átadás-átvétel, nem rendelkezett vagyongazdálkodási stratégiával, továbbá nem volt számlarendje.

A Magosz igazgatója utalt arra, hogy májusban Oszkó Péter pénzügyminisztertől levélben kérte, rendeljen el vizsgálatot az ellenőrző bizottság által feltárt visszásságok miatt, nevezze meg a felelősöket, és tegyen büntetőfeljelentést. Budai Gyula tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte, a tárcának és a miniszternek nincs hatásköre a nemzeti vagyonkezelőnél feltárt törvénytelenségek vizsgálatára. Mint mondta, ezt követően az Állami Számvevőszék elnökéhez fordult, aki június 15-ei válaszlevelében aggályokat fogalmazott meg az MNV Zrt. működéséről. Budai Gyula szerint, ha a pénzügyminiszter szakmailag alkalmatlan arra, hogy ellássa feladatát, akkor távoznia kellene posztjáról.

A vagyongazdálkodással kapcsolatos törvény alapján a részvényesi jogokat az MNV Zrt.-nél a pénzügyminiszter gyakorolja, így hatásköre van a törvénytelenségek kivizsgáltatására is. A Magosz igazgatója úgy vélte, a pénzügyminiszter falaz a törvénytelenségeket elkövetőknek, Tátrai Miklós vezérigazgatónak és Nagy János vagyongazdálkodási tanács elnöknek, akiket szerinte fel kell menteni. Budai Gyula azt kérte a pénzügyminisztertől, hogy a büntető eljárás, illetve az Állami Számvevőszék vizsgálatának befejezéséig függessze fel az állami vagyon, az állami földek privatizációját. Kérdésre válaszolva Budai Gyula elmondta, szerinte a nemzeti vagyonkezelő 2008-as törvénytelen működés az akkori konkrét eladásokat is érintheti. Utalt arra, hogy egyes esetekben, például Bábolna ügyében most is folyik büntetőeljárás. Szerinte, ha az ügyészség megállapítja, hogy a nemzeti vagyonkezelő törvénytelenül működött, akkor minden egyes privatizációs ügyet egyenként felül kell vizsgálni.

Bajnai Gordon miniszterelnök egy azonnali kérdésre válaszolva június 15-én azt mondta a parlamentben: vizsgálat indul, hogy a MNV Zrt.-nél történt-e olyan, jogos aggodalomra okot adó tevékenység, ami miatt kormányzati intézkedésre van szükség. A kormányfőt Jakab István fideszes képviselő kérdezte az állami földvagyonról, mivel szerint annak hasznosításával, különösen a privatizációval nagyon komoly gondok vannak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.