Laborcra is kihallgatás vár?

A Fidesz szerint Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat, és csak idő kérdése, mikor hallgathatják ki gyanúsítottként az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben – mondta Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-nek.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/651070" target="_blank"><strong>• Laborc panasza </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/651063" target="_blank"><strong>• Lemondott Laborc Sándor </strong></a>

MNO
2009. 07. 20. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz kezdettől fogva szakmailag és emberileg is alkalmatlannak tartotta Laborc Sándort az NBH vezetésére, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata nem pártérdekek szolgálata, hanem a nemzet biztonságának megóvása – közölte az ellenzéki politikus a főigazgató lemondásának hírére reagálva. Demeter szerint Laborc Sándor több esetben pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat – példaként az önkormányzatok megfigyelését, illetve az UD Zrt. ügyét említette a fideszes politikus. Mint mondta, a főigazgató helyzete tarthatatlanná vált, mivel a hivatal által kezdeményezett nyomozásokat elutasították, korábbi főnökét, Szilvásy Györgyöt, volt titokminisztert gyanúsítottként hallgatták ki. „Felvetődik a kérdés, hogy nem esik egybe az ő gyanúsítotti idézésével a lemondása” – említette.

Véleménye szerint Laborc Sándort ugyanabban a jogosulatlan adatkezelésről szóló ügyben hallgathatják ki, mint amelyikben meggyanúsították Szilvásy Györgyöt. Ebben, az UD Zrt.-hez kötődő ügyben az NBH gyűjtötte az adatokat – jegyezte meg. Megítélése szerint csak idő kérdése, mikor kerül sorra Laborc Sándor kihallgatása – mondta Demeter, aki szerint a Fidesz jogos követelésének csak a fele teljesült. Utalt arra: több mint egy hete azt kérték Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy távolítsa el Laborc Sándort és Szilvásy Györgyöt a közéletből.

Tóth Károly elégedett

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának azon tagjai, akik részt vettek a testület ülésein, végig azt tapasztalták, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója illetve a szakszolgálatok lelkiismeretes, jó színvonalú munkát végeztek – jelentette ki Tóth Károly (MSZP), a fideszes Demeter Ervin szavaira reagálva.

Gulyás számított Laborc lemondására

Az utóbbi hetek történései után várható volt Laborc Sándor távozása – közölte hétfőn az MTI-vel Gulyás József, az SZDSZ szakpolitikusa, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja. Az UD Zrt.-ügyben tett tavaly őszi bejelentés és az annak nyomán indult eljárás előkészítésében kulcsszerepe volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) most lemondott főigazgatójának – mondta, hozzátéve, „nyilvánvaló, hogy (azt) az NBH részéről nem sikerült kellően alátámasztani, ha különböző pontokon megszüntették ezeket az eljárásokat”. A liberális politikus utalt arra: Laborc Sándor hivatalba lépése előtt a nemzetbiztonsági bizottságban vita folyt a kinevezéséről és annak előkészítéséről, és a testület végül nem támogatta, hogy ő legyen az NBH főigazgatója – Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő a szakminiszter javaslata alapján ennek ellenére kinevezte őt.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.