Sikkasztással, vesztegetéssel is vádolják Szabó Lorándot

Újabb bűncselekmények elkövetése miatt emelt vádat a Tolna Megyei Főügyészség Szabó Loránd, Dombóvár volt szocialista polgármestere ellen. Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, vesztegetés, illetve hivatali visszaélés miatt kell majd ismét bíróság elé állnia. Büntetőügyei miatt Szabó Lorándnak a politikai tisztségeiről már le kellett mondania, de most felügyelőbizottsági tagságot kapott annál a cégnél, amelyiket polgármesterként még szabálytalanul támogatott.

MNO
2009. 07. 31. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Loránd abba bukott bele, hogy sofőrje a Hír Televízió rejtett kamerája előtt adta át Naszvadi Balázs önkormányzati képviselőnek azt a kétmillió forintot, amivel arra akarta rávenni a fideszes politikust, hogy vonja vissza a városvezető ellen rágalmazás miatt indított és első fokon megnyert bírósági perét.

Dombóvár volt szocialista polgármestere ellen azonban mindeközben a Vám- és Pénzügyőrség illetékes nyomozó hivatala is vizsgálatot folytatott, mert még 2003-ban közgyűlési jóváhagyás nélkül utalt át 140 millió forintot egy önkormányzati cégnek azért, hogy azzal egy uniós pályázaton igazolni tudja a szükséges önrészt. A két büntetőügyet a megyei ügyészségen most összevonták.

Sikkasztás a vád

Magyar Pál, Tolna megyei főügyész elmondta: a dombóvári volt polgármesterrel szemben vádemelésre került sor különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt, bírósági eljárásban elkövetett előny adásával elkövetett vesztegetés bűntette miatt és hivatali visszaélés bűntette miatt.

Szabó Loránd június közepén mondott le posztjáról, azóta a várost a szintén MSZP-s alpolgármester, Krauss Péter irányítja. A szocialista többségű képviselő-testület legutóbb úgy döntött, hogy a jogerős bírósági ítélet, illetve a vádemeléssel zárult nyomozások ellenére Szabót pont annak a cégnek a felügyelőbizottságába delegálják, melynek korábban ő utalt át szabálytalanul 140 milliót.

Rossz üzenet?

„Ez erősen kifogásolható etikailag” – reagált a hírre Patay Vilmos, a Fidesz dombóvári polgármester-jelöltje. „Az a véleményünk, hogy ha ilyen súlyos bűncselekmény gyanújával bíróság elé állítják, akkor nem szabad egy ilyen gazdasági vállalkozásnak felvállalni ezt a kockázatot. Ennek rossz az üzenete, mint hogyha ezzel meg akarnák hálálni a korábbi ténykedését” – tette hozzá.

Dombóváron október 11-én lesz időközi polgármester-választás. Eddig a fideszes Patay Vilmos és az MSZP-s Krauss Péter jelentette be, hogy indul a posztért.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.