„A Miniszterelnöki Hivatal úgy hágja át a szabályokat, ahogy akarja?”

Bekérte az augusztus 20-i repülőverseny szervezőjével kötött szerződést a Miniszterelnöki Hivataltól Ughy Attila. A Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési bizottságának fideszes elnöke az MNO-nak elmondta: többek között arra vár választ, hogy ki és miért engedélyezte a Lánchídon az óriásplakát elhelyezését, ki működtette a büféket, és hogyan lehetséges, hogy a hivatal továbbadta a területfoglalási engedélyt a szervezőknek, holott az önkormányzat rendelete ezt nem engedélyezi. <br /><br /><strong><a href="/portal/657337" target="_blank">• Hangosításért cserébe adták tovább a Duna-partot</a></strong>

Forrai Mária Melinda
2009. 09. 09. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNO az állami ünnepség előtt számolt be arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a Duna-part menti közterületet a főváros engedélye nélkül adta tovább a RedBull Air Race szervezőinek; az önkormányzat 59/1995. rendelete alapján ugyanis tilos a közterület-használati engedélyt továbbadni. Ughy Attila már akkor is aggályosnak tartotta ezt a lépést, ám a repülőverseny körüli szabálysértések az állami ünnepség óta csak tovább bővültek.

Mint mondta, „kifejezetten tiltottuk, hogy a Lánchídra bármilyen reklámhordozót elhelyezzenek”, ám ennek ellenére a híd – amely egyébként a Világörökség része – mindkét oldalára hatalmas molinókat feszítettek ki. De ugyanilyen probléma, hogy a főváros az étel-italárusításra sem adott engedélyt, a területen mégis büfék működtek, ráadásul a hangszórókon különböző banki reklámok szóltak, ugyancsak a főváros engedélye nélkül.

Az engedély nélküli közterület-használatért a bérleti díj tízszeresét kell kifizetni büntetésül – mondta Ughy, hozzátéve: a versenyen elkövetett szabálysértések összesen közel 100 millió forintot tesznek ki.

Az elnök végezetül feltette a kérdést: „Hogyan várhatunk el jogkövető magatartást az állampolgártól, aki – többnyire azért, hogy a családját el tudja tartani – engedély nélkül közterületen árusít, miközben éppen a Miniszterelnöki Hivatal, amely az állam első számú képviselője, úgy hágja át a szabályokat, ahogy akarja?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.