A minisztériumi fizetések továbbra is titokban maradhatnak

Míg egy erdészeti csoportvezető bérét a jövőben közzé kell tenni a kormány legújabb rendelete szerint, addig egy minisztériumi főosztályvezető, vagy politikai tanácsadó juttatása titokban maradhat.

MNO
2009. 09. 06. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy adatvédelmi szakértő szerint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló rendelet több ponton is aggályos. Az önkormányzati, vagy állami gazdasági társaságoknak, amelyek nem közfeladatot látnak el, a versenyszférában hátrányt okozhat egyes adataik közzététele. Annak meghatározása pedig nem egyértelmű, hogy kiknek a fizetése tartozik a nyilvánosságra: a jogszabály szövege alapján például egy a paksi atomerőműben dolgozó brigádvezető keresete is nyilvános lehet, ha tanoncokat irányít. A minisztériumi főosztályvezetők, vagy politikai tanácsadók keresetére viszont nincs előírás.

A kormányszóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a minisztériumi alkalmazottak fizetését miért nem akarja nyilvánosságra hozni a kormány.

Valamennyi állami vezető, miniszter, államtitkár, szakállamtitkár bérezése nyilvános. Az adatok a MeH honlapján szerepelnek és ez alapján kell vagyonbevallást készíteniük – fogalmazott Szollár Domokos.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.