Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a pincét

Tavaly mintegy kéttucatnyi esetben okozott halált a mustgáz, pedig egyszerű módszerrel megelőzhetőek lennének a tragédiák – közölte Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) szóvivője.

MNO
2009. 09. 06. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet, és ilyenkor ősszel, a szüretek és a borkészítés idején évről évre történnek mustgázmérgezések – mondta Dobson Tibor.

Az MTSZ ismételten felhívja a figyelmet a szükséges elővigyázatosságra, a pincék szellőztetésének fontosságára – tette hozzá. Mint mondta, a tragédiák megelőzhetőek egy régi, bevált módszerrel: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget – mondta.

A szóvivő megjegyezte, hogy a mustgázmérgezésben szenvedőket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, így előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik. Évente mintegy negyven-ötvenszer kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesethez, de az esetek felében már nem tudnak segíteni az áldozatokon.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.