Élelmiszereink 11 százaléka „saját”

Egyre többet költünk élelmiszerre, és egyre kevesebb élelmiszert termelünk meg magunknak - derül ki a KSH 2000-2007 közötti éveket vizsgáló statisztikájából. Állati zsírt és cukrot kevesebbet fogyasztunk, gyorsétterembe viszont többet járunk.

MNO
2009. 10. 20. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH 2000 és 2007 közötti adatait elemezve megállapíthatjuk, hogy megnövekedett az élelmiszerre költött összeg: míg a kiinduló évben 383 ezer forintot szánt egy ember a fogyasztásra, addig 2007-ben már 706 ezer forintot. Ezzel összefüggésben lehet, hogy a saját termelésű élelmiszerek aránya 20,8 százalékról 11,7 százalékra csökkent.

A saját termelés csökkenése párhuzamos a különböző vendéglátóhelyeken hagyott összegek növekedésével: 21 százalékkal emelkedtek az ilyen kiadások. A csoporton belül az olcsó éttermek és gyorséttermek váltak nyertessé, ezekre folyamatosan növekvő költés volt jellemző.

Táplálkozási szokásaink is átalakultak, egyre kevesebb állati eredetű zsíradék fogy és visszaesett a cukorfogyasztás is. Érdekes a gabona helyzete: miközben kenyeret kevesebbet, addig péksüteményt többet veszünk. Az elfogyasztott hús mennyiségében nem tapasztalható számottevő különbség, de a sertés szerepe csökkent, míg a belsőségek népszerűbbek lettek. Az európai szinthez képest még keveset költünk tej-, hal- és zöldség-gyümölcs vásárlására.

(tudatosvasarlo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.