Benedek továbbra is tagadásban: „nem erre számított”

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. lemondott vezérigazgató-helyettese szerint nagy nyomás lehetett a bíróságon, hogy elítélje őt a pákozdi földügylet miatt. Benedek Fülöp a Magyar Televízió péntek reggeli adásában kijelentette: bízik abban, hogy a bíróság másodfokon felmenti.<br /><br /><a href="/portal/680384" target="_blank"><strong>• Lemondott Benedek Fülöp</strong></a>

MNO
2009. 12. 04. 7:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedeket kedden nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat. A bíróság határozata szerint Benedek 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottainak közvetlen utasításával és törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy pákozdi állami földterület külföldi kézbe kerüljön. A vezérigazgató-helyettes lemondását csütörtökön fogadta el Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Benedek a Magyar Televízióban azt mondta: „sem az ítélet, sem a lemondás kapcsán nem erre számítottam”. Lemondását indokolva azt mondta: „Ebben a beosztásban egy ilyen teherrel sem én, sem az intézmény, sem a pénzügyminiszter nem viheti tovább ezt az ügyet.” A volt vezérigazgató-helyettes kijelentette: bízik abban, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában másodfokon felmenti.

Arra a felvetésre, miszerint hangfelvétel készült arról, ahogy „gazsulált politikusokkal”, azt mondta: a hanganyagról nem tudták bizonyítani, hogy valós. Közölte: a felvétel „összevágott, manipulált, illegális módon készült”, és a bíróság is csak részben fogadta el bizonyítékként. Mint mondta, azt ugyan nem feltételezi, hogy valamely politikai erő közvetlenül befolyásolta volna a bíróságot, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy nagyon nagy nyomás volt a testületen, hogy prezentáljon egy ilyen ítéletet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.