időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Sárba tiporták a cigányok méltóságát a békési Újkígyóson?

MNO
2010.01.20. 11:26

Hátrányos helyzetbe hozta őket, rontott az újkígyósi cigányok megítélésén a szociális kártya bevezetése. A romák azt állítják, emberi méltóságukat tiporták sárba. A polgármester szerint viszont azért, mert valaki cigány, Újkígyóson nem érte hátrány. Szebellédi Zoltán azt gyanítja, a politika húzódik a támadás mögött, de az önkormányzat szerepvállalása a csicskaügyekben is sérthetett érdekeket.

A megyében elsőként, az országban pedig az első városként vezette be Újkígyós október végén a szociális kártyát. Az intézkedés lényege az, hogy az átmeneti segélyt, a lakásfenntartási és az óvodáztatási támogatást a rászorulók nem költhetik el jövedéki termékekre. A polgármester tavaly azt nyilatkozta, jogos felháborodás ebből az ügyből nem születhet. Az érintettek nem is tiltakoztak, ráadásul a bankkártyával szemben itt nincs kezelési költség sem.


Újkígyóson a helyi cigányok megfogalmaztak egy nyílt levelet, melyet a jelentősebb családok tagja alá is írtak. Ebben a szocális kártya bevezetésével kapcsolatban fogalmazták meg véleményüket. Faragó Sándor úgy látja, a kártya bevezetése óta romlott a megítélésük, más szemmel néznek rájuk például a pénzintézetekben. „Mi, újkígyósi cigány lakosok nem kívánunk véleményt nyilvánítani a monoki szociális kártya kigondolásáról, sem annak újkígyósi alkalmazásáról. Azt viszont nem engedhetjük meg, hogy emberi méltóságunkat sárba tiporják alaptalan koholmányokkal, tudatosan ránk terelve az okot, miszerint rendetlen, felelőtlen emberek vagyunk. Nem isszuk el a segélyeket, nem gépezünk, és nem cigarettára költjük a gyerekek helyett a pénzt” – fogalmazott a szószóló. Ezért arra kérik Újkígyós döntéshozóit, hogy módosítsák álláspontjukat mindazon vádakról, melyeket a kígyósi magyar lakosság állított a helyi cigány lakosokról, és a valós helyzetről tájékoztassanak.

Faragó szerint a városban nagyon elenyésző azon cigány lakosok száma, akik szociális támogatást vagy lakásfenntartási támogatást kapnak. A cigányok nem kocsmáznak, a fiatalok nem cigarettáznak, sőt inkább sportos életmódot folytatnak. Szerinte az újkígyósi cigány szülők a gyermeknevelésben példaértékűek, mivel teljes mértékben a gyermekeiknek élnek. Nem éheztetik őket, a gyerekek az iskolában rendszeres látogatói a büfének, tisztán öltözködnek. Újkígyós roma lakosságának 95 százaléka téglaházakban lakik, fürdőszobája van. „Biztosak vagyunk benne, hogy Újkígyóson nem a cigányok viselkedése és életmódja miatt vezették be a szociális kártyát” — jelentette ki Faragó Sándor.

Ez utóbbi megállapítással egyetértett a helyi polgármester és a körjegyző is. Szebellédi Zoltán és dr. Csatlós László leszögezték, a településen senki sem állította azt, hogy a cigányok miatt vezették volna be a szociális kártyát. Újkígyós vezetését pedig nem terheli felelősség azért, amit esetleg egy-egy helybeli mond. „Azért, mert valaki cigány, nem érte hátrány Újkígyóson. Mindenkit azonos jogok illetnek meg, és azonos kötelezettségnek kell megfelelni. Jó volna, ha mindenki odafigyelne nemcsak a jogokra, hanem a kötelezettségekre is” – mondta a polgármester. Szebellédi Zoltán emlékeztetett, az érintetteknek szóló lakossági tájékoztatón felállt egy cigány asszony és azt mondta: „Nézzenek körül, nem a cigányok állnak sorba a segélyért”. A polgármester úgy véli, a támadás okait a közelgő választásokban kell keresni. Elmondása szerint az sem kizárt, hogy a helyi önkormányzat aktív szerepvállalása a csicskaügyek felgöngyölítésében is érdekeket sértett. Tavaly egy rendőrségi akció során a település valamennyi „gyanús” házát végigjárták az egyenruhások, több csicskát begyűjtöttek.

(beol.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.