Ikvai-Szabó Imrét és Horváth Csabát is meghallgatják

Ikvai-Szabó Imrét, az SZDSZ főpolgármester-helyettesét egy 2007-es, Demszky Gábor bizalmasának írt dokumentum miatt hallgatja meg ma újra a fővárosi BKV-vizsgálóbizottság. Az MSZP-s Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes szerdán először áll a bizottság elé. <br /><br /><strong><a href="/portal/702670" target="_blank">• Ikvai-Szabó felhatalmazásával dönthetett Mesterházy?</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/698267" target="_blank">• Horváth Csaba elismerte: folynak el közpénzek a BKV-nál</a></strong>

Magyar Nemzet
2010. 03. 24. 6:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság mai ülésén a tervek szerint Ikvai-Szabó Imrét, az SZDSZ főpolgármester-helyettesét, majd a szocialisták főpolgármester-jelöltjét, Horváth Csabát hallgatják meg. Ikvai-Szabó nem először áll a testület előtt: február 10-én minden BKV-val kapcsolatos felelősséget Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre hárított. Hallgatott viszont egy általa aláírt felkérésről, amelyet Demszky Gábor főtanácsadójának címzett. E dokumentum – ellentétben az Index tegnapi állításával – a főpolgármester február 10-i meghallgatása után nyilvánosságra került. Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője ezért javasolta, hogy újra hallgassák meg Ikvai-Szabót. „Bizonyos politikai körök még az utolsó pillanatban is meg kívánják akadályozni az SZDSZ–MDF-megállapodást, ezért megpróbálják besározni az MDF országos listáján szereplő Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest” – reagált az internetes lap tévedésére tegnap Retkes Attila, az SZDSZ elnöke.

Az említett dokumentum szerint Ikvai-Szabó 2007. február 27-én azzal fordult a Mesterházy Ernő által vezetett Kormányzati Koordinációs Központhoz, hogy a Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos tanácsadói tevékenységével álljon a rendelkezésére és nyújtson segítséget egyes stratégiai kérdésekben, döntések előkészítésében. Ikvai-Szabó gyakorlatilag jogosulttá tette a „baráti tanácsadót”, hogy a privatizált fővárosi gazdasági társaságok ügyeiben, üzleti tervek és beszámolók előzetes véleményezésében, személyi kérdésekben, kiemelt beruházásokban, a kormányzati egyeztetéseket igénylő ügyekben is eljárjon.

A BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy letartóztatásának napján nyilvánosságra került az a dokumentum, amelyben arra kapott felhatalmazást, hogy Demszky feladatkörébe tartozó bármely ügyben részt vegyen és eljárjon. Egy harmadik, a kormány és a főváros közötti együttműködési megállapodásban – amelyet a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Szilvásy György és Demszky Gábor írt alá – szintén őt kérték fel a főváros képviseletére. Az MSZP-s Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes ma először áll a vizsgálóbizottság elé. A fővárosi felelősnek kijelölt kormánybiztos lapunknak azt mondta, elmegy a meghallgatásra, de jelezte, hogy mivel rövid ideig felügyelte a céget, nem tud majd érdemben reagálni a Hagyó és Demszky szerepét firtató kérdésekre. A BKV-vizsgálóbizottság a végleges jelentéstervezetet is megvitatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.