Bajnait is eléri a nyomozás?

Bajnai Gordon miniszterelnök és Kóka János (SZDSZ) volt gazdasági miniszter neve is felvetődött egy informatikai cég 2005-ös adásvétele kapcsán indított tranzakciósorozatban, amelynek körülményeit most a vám- és pénzügyőrség vizsgálja, ahol adócsalás bűntettének gyanúja miatt folyik eljárás – értesült a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2010. 05. 13. 3:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett Dataplex-ügy aktái korábban a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) voltak, miután azonban jogsegélykérelem révén Ciprusról megküldték azoknak a cégeknek az adatait és adóbevallásait, amelyek részt vettek a három hónap alatt közel hárommilliárdos hasznot hozó ügyletben, a vámosok vették át a vizsgálat irányítását.

Még 2005-ben történt, hogy az akkor Bajnai Gordon vezette Wallis Zrt. közel 2,5 milliárd forintos bankhitellel megvette a Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra-szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.-t, hogy három hónappal később ciprusi vállalkozásokon keresztül 5,1 milliárd forintért értékesítse a Magyar Telekomnak. A Magyar Nemzet már többször is beszámolt róla, hogy a külföldi társaságok adásvételbe történt bevonásának valójában az volt a célja, hogy a Dataplex-ügyletben részt vevők kivonják magukat a magyar adószabályok hatálya alól.

A Nemzeti Nyomozó Iroda – miként az egy 2010. februári dokumentumból kiderült – jogsegélykérelemmel fordult a ciprusi társszervekhez, hogy kiderüljön, kik állnak azon cégek mögött, amelyek részt vettek a tranzakciókban, és hogy a számláikon átfolyt pénzek után bármilyen jogcímen teljesítették-e ciprusi adózási kötelezettségeiket az érintettek. Az ügyletben három ciprusi cég vett részt a Wallis tulajdonszerzése után – írja a csütörtöki Magyar Nemzet, amelyben bővebben is olvashat a témáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.