időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Embertelen vihar: 11 hajdú-bihari ház vált lakhatatlanná

MNO
2010.06.16. 13:02

Hajdúhadházon nyolc, Tégláson három ház vált lakhatatlanná a hétfői vihar következtében, az érintett családokat rokonoknál szállásolták el – közölte a térségi katasztrófavédelem igazgatója szerdán az MTI-vel. Mindeközben riadalmat keltett egyes biztosítótársaságok félreérthető időjárási előrejelzése szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Mándi László mérnök ezredes elmondta: minden tűzoltó a kármentésen dolgozik, elsősorban a házakra dőlt fák okoznak gondot. A megyében a vihar a legnagyobb pusztítást Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon, Tégláson és Hortobágyon végezte.

Arról még nem tudott tájékoztatást adni, hogy a szerdai, rövidebb ideig tartó és enyhébb vihar okozott-e újabb károkat a térségben.

Riadalom Szabolcsban

Riadalmat keltett egyes biztosítótársaságok félreérthető időjárási előrejelzése szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a hétfői vihar mintegy négyezer ingatlanban okozott károkat – közölte a térség katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője.

Egyes biztosítótársaságok biztosítási érdekből mobilszolgáltatókon keresztül időjárási előrejelzést küldenek az ügyfeleknek a várható rendkívüli időjárási jelenségekről – mondta Pernyák Sándor tűzoltó ezredes. Hozzátette: ezek az információk nem az Országos Meteorológiai Szolgálat mérési adatain és előrejelzésein alapulnak, és sok esetben alkalmasak a pánikkeltésre.

A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy a meteorológiai szolgálat honlapjának előrejelzéséből tájékozódjon. Pernyák Sándor fontosnak tartotta elmondani, hogy a meteorológiai szolgálat tájékoztatása alapján szerdán Szabolcs megye területén kiterjedt csapadékos mező vonul át, de viharos erejű szél nem várható, intenzív csapadék viszont előfordulhat, és kis valószínűsége van kisebb jégesőnek. Késő délutánra a csapadék megszűnik, helyenként megélénkül az északkeleti szél, de nem veszélyezteti sem a lakosságot, sem pedig a hétfői vihar okozta károk helyreállításában részt vevőket – mondta az igazgató.

Több ház pincéjébe betört a víz

Zala megyében több településen pincéket öntött el és néhol utakat tett járhatatlanná a délelőtti felhőszakadás – tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerdán az MTI-t.

Borsfán, Zalakomárban és Vonyarcvashegyen több ház pincéjébe tört be a víz, azt a tűzoltók szivattyúzták ki. Gutorföldén dél körül egy utat csaknem ötszáz méter hosszan borított be a sár. A mintegy húsz centiméter vastagságú hordalékot ugyancsak a tűzoltók segítségével próbálják eltakarítani – közölte a zalai ügyelet.

Az MTI tudósítója úgy tapasztalta: a megye több településén – például Zalaszentbalázson – a dombokról lezúduló sártömeg hosszabb-rövidebb útszakaszokat borított el. Ezeket az utakat a helyben lakók igyekeztek kézi erővel, vagy munkagépekkel megtisztítani.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.