időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Június 29-én választják meg az új köztársasági elnököt

MNO
2010.06.09. 13:48

Június 29-ére írta ki a köztársaságielnök-választást Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke.

Schmitt Pál a házbizottság szerdai ülése után bejelentette: megállapodtak a pártok, hogy az államfőjelöléseket június 25-én 12 óráig kell leadnia a frakcióknak. Emlékeztetett, a szabályok szerint az érvényes jelöléshez legalább 50 képviselő írásbeli ajánlása szükséges. Az MTI az államfőválasztás menetrendjéről úgy tudja, hogy a házbizottság június 28-i ülésén bírálja el a jelölésekre vonatkozó ajánlások érvényességét, és az érvényességről a házelnök az aznapi plenáris ülésen bejelentést tesz.

A frakciók képviselői megegyeztek, hogy támogatják a házszabálytól eltérést, így egy nap alatt, június 29-én – ha szükséges – mindhárom titkos szavazási forduló elvileg lebonyolódhat; az új államfő 29-én esküt is tehet. A szabályok értelmében a köztársaságielnök-jelöltről három fordulóban lehet szavazni: az első fordulóban az lesz államfő, aki a képviselők kétharmadának szavazatát elnyeri; ha ekkor az egyik jelölt sem tudta megszerezni a szükséges többséget, újra szavazni kell, és ismét kétharmados többséget kell a jelölt megválasztásához.

A szabályok szerint akkor tartanak harmadik fordulót, ha a második nem volt eredményes, ekkor az lesz a köztársasági elnök, aki a szavazatok többségét elnyeri. Az alkotmány szerint a szavazási eljárást legfeljebb három egymást követő nap alatt be kell fejezni, egy házbizottsági állásfoglalás pedig kimondja: a második fordulót a első fordulót követő napon kell megtartani. Sólyom László köztársasági elnök ötéves mandátuma augusztus 5-én jár le.

Kétnapos lesz a parlament ülése

Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a házbizottság ülése után azt közölte: jövő héten kétnapos lesz a parlament ülése, hétfőn dönthetnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökeit jelölő bizottság létrehozásáról, illetve megkezdik az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő bizottságok létrehozásáról szóló javaslat vitáját.

Elmondta még: ez alapján akár a június 15-ig tartó rendes ülésszakon megválaszthatók a két testület tisztségviselői, vagy legkésőbb a július 19-ig tartó rendkívüli ülésszakon. Az MTI értesülése szerint az ÁSZ-elnökre és a szervezet alelnökeire vonatkozó személyi javaslatokat hétfőig kell megtenniük a frakcióknak.
A törvényhozási munkából Balsai István azt emelte ki, hogy a tervek szerint hétfőn megtartják a földgázellátásról és a villamosenergia-ellátásról szóló törvények módosításáról rendelkező törvényjavaslat együttes általános és részletes vitáját, és döntenek is a javaslatról. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök az általa meghirdetett 29 pontos gazdasági akcióterv részeként jelentette be a közüzemi díjak emelésének moratóriumát.

Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz mellett a KDNP, a Jobbik és az LMP támogatja a törvényjavaslat házszabálytól való eltéréssel tárgyalását, az MSZP egy nap gondolkodási időt kért.

Balsai István leszögezte: kedden megkezdik az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat tárgyalását, ez is szerepelt a kormányfő gazdasági akciótervében.

A napirendi javaslat szerint hétfőn dönt a Ház a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatról és arról a határozatról, amely alapján az alkotmányügyi bizottság létrehoz egy albizottságot az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítésére.

A tervek szerint hétfőn döntenek a képviselők arról a fideszes indítványról is, amely szerint az alkotmányba bekerül: az Alkotmánybíróság tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolc tagú jelölőbizottság tesz javaslatot.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.