időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Orbán: Ha semmiben nem lehet bízni, akkor az országnak nincs jövője

MNO
2010.06.08. 13:55

A kormány felfogása szerint a gazdaság alapja nem az individuum, hanem a család – mondta el az ellenzéki felszólalásokra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök. Az LMP szerint neokonzervatív fordulat történt, míg a Jobbik azt hangoztatta, hogy nem látják a tervezetek hatásait. Mesterházy Attila úgy látja, az új rendszer a gazdagokat fogja segíteni.

Schiffer András frakcióvezető kedden a parlamentben a kormányfő gazdasági akciótervet ismertető beszéde után azt mondta, neokonzervatív fordulatot hajtottak végre, miközben nem ezt ígérték. Az adócsökkentés populizmusával jöttek elő, a kisebb állam demagógiáját folytatják – fogalmazott az ellenzéki politikus.

A kormány gazdasági akcióterve nagy részben jó, de vannak benne aknák és hiányosságok – mondta a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre a Jobbik nevében reagáló Vona Gábor. Hozzátette, hogy ezért a Jobbik egy második akciótervet is javasol. Közölte, hogy a jövő felé fordulás mellett mintha lenne egy kis feledni akarás is.

A kormány akciótervének pontjait meg kell vitatni az érintettekkel, mert itt kezdődik a Fidesz által propagált párbeszéd – mondta parlamenti felszólalásában Mesterházy Attila. A szocialisták frakcióvezetője Orbán Viktor beszédére reagálva közölte: a miniszterelnök által felvázolt intézkedések, az új rendszer a gazdagokat fogja segíteni, a szegényeket nem.

Az MSZP-kormány teremtette elő a 87 százalékos hiányt

Az önök kormánya volt az, amely 87 százalékos hiányt idézett elő, ezt a világ tudja – mondta viszontválaszában Orbán Viktor. Hozzátette: ezért vannak nehézségeink. Önámításnak nevezte azt, hogy ha valamilyen kudarc ér minket, azt azzal magyarázzuk, hogy csak rosszul kommunikáltunk. Fontosnak tartja, hogy csökkentették a parlament létszámát, valamint azt, hogy a gazdasági intézkedések között prioritást élvez a versenyképesség és a strukturális reformok. A kormányfő közölte, szakítani kell azzal a szocialista gyakorlattal, hogy hogyan adjunk másoknak azáltal, hogy elveszünk. „Ez szabadság kérdése, amelybe az állam nem avatkozhat be, hiszen ez nem szocializmus” – mondta Orbán, hozzátéve: a kormány felfogása szerint a gazdaság alapja nem az individuum, hanem a család.

A bankadó kapcsán felmerült kifogásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a régi rendszerben tapasztaltakkal szemben nem csoda, hogy az ellenzéki szónokokban az merült fel, hogy a bankok hogyan hárítják majd át a fogyasztókra ezt az adót. Kijelentette azonban, hogy az új rendszerben, az eddigiekkel ellentétben működni fog a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete (PSZÁF). Orbán kijelentette, hogy nem lehet a jelenlegi gazdasági helyzetben az adósságátütemezésről beszélni. A miniszterelnök bejelentette, hogy a nihilizmus és a cinizmus ellen harcot kell folytatni. „Ha semmiben nem lehet bízni, akkor ennek az országnak nincs jövője” – zárta felszólalását hazánk kormányfője.

(MNO, MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.