Jól sikerült a nemzet kenyere

A pékek szerint jó minőségű és finom a nemzet kenyere, amelyet több nagy kenyérrel és mintegy ötezer cipóval együtt háromszáz hazai és határon túli magyarlakta helyről érkezett búza lisztjéből sütöttek ki Pécsváradon szombaton.

MNO
2011. 08. 20. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Olyan kiváló minőségű gabona, amilyenből ez a liszt készült, nincs Magyarországon” – mondta Krebsz Gábor pék, amikor az első liszteszsákot kibontotta az Aranycipó Kft. üzemében. Rögtön meg is magyarázta, hogy a liszt annál jobb, minél több helyről származó gabonából őrlik, azok ugyanis egymás hibáit ellensúlyozzák, jó tulajdonságait pedig erősítik. A szakember szinte alig jutott levegőhöz munkahelyén a kiemelt médiaérdeklődést kiváltó eseményen megjelent, kötelezően fehér köpenyt és sapkát húzó újságíróktól, mégis nagy nyugalommal tűrte, hogy minden mozdulatát fotósok, operatőrök és a folyamatosan őt faggató tudósítók, riporterek is kövessék.

„Hagyományos technológiával dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a liszthez egy tegnap elkészített, úgynevezett tizenkét órás kovászt, ma pedig élesztőt, sót és vizet keverünk” – közölte. A szót a dagasztógéphez értő kolléganője vette át, aki a nevét nem árulta el, abba azonban beavatott, hogy a tésztát ezután táblázzák, azaz formázzák, az így készült kenyereket és cipókat fél órán át kelesztik, végül kemencékben megsütik. Mire a hölgy befejezte a mondatot, pékek egy csoportja jelent meg a sütőüzem egyik termében felállított két hatalmas asztalnál. Lisztet szórtak a lapjára, mérni, gyúrni és formázni kezdték a dagasztásra szolgáló edényekből kikerült tésztát. Az újságírók meglepetésére volt, akinek fürge kezei alatt egyszerre két ötkilós kenyér nyerte el formáját.

Az asztaloknál serénykedő pékek közölték, hogy ma az ünnep okán pihenhetnének, ehelyett önként vállalták az öt és három kilogrammos kenyerek, valamint a kilencdekás cipók elkészítését. „Nekünk is fontos ez a feladat, ilyen alapanyaggal egyébként is öröm dolgozni” – jegyezte meg az MTI érdeklődésére egyikük anélkül, hogy munkáját egy pillanatra is megszakította volna. A kenyerek és cipók hamarosan a kelesztőbe kerültek és fél órán át keltek.

Ezalatt Schwartz Kata, az Aranycipó gazdasági vezetője elmondta, hogy a nemzet kenyerének elkészítését a cég tulajdonosai örömmel fogadták, elismerésnek tartják, és úgy gondolják, hogy ez nemcsak nekik, hanem az egész sütőipari szakmának nagy megtiszteltetést jelent. Kitért rá, hogy a háromszázötven embert foglalkoztató, naponta hétezer fehér, ezerötszáz különleges kenyeret és negyvenezer péksüteményt készítő cégnél a szombati kivételes alkalom, mert ilyen méretű kenyeret máskor nem sütnek.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.