időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Már október végén változtatnának a „képmutató szisztémán”

MNO
2011.09.27. 18:43

Akár már október végén szavazhat az Országgyűlés Lázár János azon javaslatáról, amellyel átalakítaná a parlamenti képviselők javadalmazási rendszerét – közölte a Fidesz-frakció sajtófőnöke az MTI-vel kedden este.

Krakkó Ákos kifejtette, a Fidesz–KDNP keddi frakcióülésén a jövő évi költségvetési tervezet mellett napirenden volt a képviselők javadalmazási rendszerének átalakítása, és a kormánypárti képviselőcsoport támogatta a Fidesz frakcióvezetőjét abban, hogy egy új szabályozási javaslattal éljen a képviselők jövedelmének ügyében.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint Lázár János már szerdán eljuttatja javaslatát az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságához, a testület tagjaitól pedig azt kéri, hogy tárgyalják meg az indítványt, mondjanak róla véleményt, és „kifejezetten nagy figyelemmel várja” az ellenzéki frakciók álláspontját. Lázár János ezt követően a parlamentnek is beterjeszti majd egyéni képviselői indítványát, amelyről akár már október végén szavazhat a Ház – közölte a sajtófőnök.

Lázár János pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. Lázár János javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezenfelül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

A frakcióvezető akkor elmondta: egyéni képviselői indítványa szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők – a választókerületi központjuktól függően – egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, és megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakócélú ingatlannal a fővárosban. Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament – ismertette Lázár János.

Mint mondta, a húsz év óta érvényben lévő képviselői javadalmazási rendszer az egyik legképmutatóbb szisztéma Európában. A cél ennek megváltoztatása, minden pénzügyi jellegű visszaélés kizárása, a szabályok átláthatóvá tétele azért, hogy azok ne adjanak lehetőséget a „képviselői stiklikre” – hangsúlyozta a frakcióvezető.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.