időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Lesz munkájuk a képviselőknek, kezdődik a költségvetési vita

TK
2011.10.26. 04:05

A 2012-es költségvetésben az államháztartás tervezett hiánya 576,54 milliárd forint.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéja után Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke ismerteti a szervezet véleményét a jövő évi büdzséről. A parlamenti szakbizottság előadóinak felszólalása után a képviselők ma hét órán át tárgyalhatják a költségvetési javaslatot, amelynek harmincórás időkeretű általános vitáját jövő szerdán zárja le a Ház.

A 2012-es költségvetésben az államháztartás tervezett hiánya 576,54 milliárd forint, 13 950,63 milliárd forint bevétel és 14 527,17 milliárd forint kiadás mellett. Jövőre – folyó áron – 29 111 milliárd forintra tervezi a kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét. A költségvetés 2,5 százalékos hiánnyal számol. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlegét úgy tervezte a kabinet, hogy bevételi és kiadási főösszege egyaránt 2796 milliárd forint legyen. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a törvényjavaslat szerint 34,42 milliárd forint lesz 2012-ben. A költségvetési vitát követően a képviselők megtárgyalják a mozgóképtörvény módosítására vonatkozó kormányzati javaslatot, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatását a hatos lottó játékadójának 80 százalékában határozná meg, míg a büdzsében eddig e célra fordított pénzt más kulturális célokra használhatnák.

Végül részletes vitát folytat a Ház a fideszes képviselőként a Nemzeti Kulturális Alapot elnöklő L. Simon László előterjesztéséről is, aki a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások járulékfizetési kötelezettségének visszaállítását kezdeményezte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.